Σε απολογισμό των επιτευγμάτων της χώρας του, στα 13 χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μοράλες απαντώντας στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού χαιρέτισε τον «αδελφό του» όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην ειρηνική επανάσταση που έφερε τον ίδιο, ως εκφραστή των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων τάξεων της Βολιβίας στην εξουσία.

Ο Μοράλες τόνισε πως στη χώρα του υπήρξε ξεσηκωμός εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που ήταν για χρόνια το πιο εξευτελισμένο και παραμελημένο και περιθωριοποιημένο κομμάτι της χώρας.

Tόνισε ότι αν και δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.Τόνισε πως η κρίση του πετρελαίου έχει επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, αλλά όλοι οι λαοί ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη και εάν δεν υπάρχει η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ούτε κοινωνική γαλήνη, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της Βενεζουέλας.

Παλιά όλοι ονειρευόμασταν την επανάσταση, δήλωσε ο Μοράλες, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Κούβα, όταν άκουγε τον Φιντέλ να μιλά επί ώρες για υγεία και παιδεία, ενώ εκείνος περίμενε πότε θα μιλήσει για επανάσταση, από που θα πάρουμε όπλα για να κάνουμε την επανάσταση. Τότε, όταν τον ρώτησε, ο Φιντέλ του απάντησε πως σήμερα οι επαναστάσεις δεν γίνονται με τα όπλα, αλλά με την ευημερία του λαού.

 Ο Εβο Μοράλες ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπειρία της επίσκεψής του και τόνισε πως όταν κάποιος παλεύει για τον λαό και τη χώρα χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες, να κοιμάται, να ονειρεύεται και να σκέφτεται συνέχεια αυτό.

«Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος, νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση, στον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

Αναφέρθηκε στους «δύσκολους επίπονους συμβιβασμούς» που έκανε και δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, μίλησε δε για τον λεγόμενο «επαναστατικό ρεαλισμό» της κυβερνώσας αριστεράς του 21ου αιώνα...