Έκθετος έχει μείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος μετά τις χθεσινές του δηλώσεις γύρω από το κακό που μπορεί να κάνει μια μολότοφ.

Η δήλωσή του πως «δεν μπορεί να θυμηθεί κανέναν να έχει χάσει τη ζωή του από μολότοφ» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στην κοινωνία αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.

«Κανείς από εμάς δεν το έχει ξεπεράσει. Να μην μιλήσουμε για τα τρία σπίτια που έχουν κλείσει εξαιτίας αυτού του μακελειού. Ένιωσα φρικτά, είναι ανεπίτρεπτο να ακούγονται τέτοια κυνικά λόγια από στόμα πολιτικού προσώπου . Είναι προσβλητικό στην μνήμη των νεκρών μας που δεν δικαιώθηκαν, ούτε και εμείς έχουμε δικαιωθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Μαρία Καραγιάννη υπάλληλος της τράπεζας, η οποία βρισκόταν στο κατάστημα όταν πήρε φωτιά από τις βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις συνάδελφοί της.

Επίσης η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι «έχουμε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Με θίγει, με πληγώνει, με πονάει αυτό που άκουσα. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι συνειδητά το είπε αυτός ο άνθρωπος. Ακόμη και αν ξέχασε, είναι ανεπίτρεπτο».

«Οι συνάδελφοι εκλιπαρούσαν να μην ρίξουν τις βόμβες μολότοφ, είμαστε άνθρωποι μέσα έλεγαν. Κανένας όμως δεν υπολόγισε τη ζωή μας. Εμείς δεν πήγαμε να δουλέψουμε σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, πήγαμε να δουλέψουμε στο κέντρο της Αθήνας, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που δουλεύαμε 10-13 ώρες την ημέρα», συγκλονίζει η κ. Καραγιάννη.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, στις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σημείωσε πως «οι μολότοφ και σκοτώνουν και έχουν σκοτώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας. Μιλώντας επίσης σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως «πρέπει να προσέχουμε, δέκα φορές να μετράμε και μία να κόβουμε, και δεν γίνεται πάντα. Την άποψη μου για τα θέματα αυτά την ξέρετε πολύ καλά και από πάρα πολλά χρόνια, δεν είμαι όψιμος ενάντια στη βία, ενάντια σε τέτοιες ενέργειες και δεν έχω καμία συμπάθεια σε εκτίμηση όσους το παίζουν ανεξάρτητα κινήτρων, γιατί μερικά κίνητρα είναι και ύποπτα, λεβέντες με τις μολότοφ ή με τις άλλες υποτίθεται ενέργειες ‘προχωρημένες’”, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω ότι τουλάχιστον στην Marfin μάλλον οι άνθρωποι από κάποιους τύπους υπόπτων προελεύσεων θα έλεγα τότε, δεν ξέρουμε τι ήταν αυτοί, σε ένα σημείο της Αθήνας που είναι γεμάτο κάμερες δεν βρέθηκαν ποιοι έκαναν αυτό το έγκλημα, έκαψαν τους ανθρώπους μέσα στη Marfin. Είναι θλιβερές ιστορίες αυτές».

Δριμεία αντίδραση προς τον συνάδελφό του βουλευτή εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης, το βράδυ της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη, είπε: «Εγώ θυμάμαι να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ. Είναι η Marfin και ξέρω ότι δεν πιάστηκαν οι εγκληματίες. Είχαμε τρία θύματα». Μάλιστα, ο κ.Φίλης συνέχισε λέγοντας ότι υπήρξε τιμωρία μόνο για τους υπευθύνους της τράπεζας για τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στο κτίριο, στο οποίο βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Τα «μαζεύει» ο Κυρίτσης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Στο ethnos.gr μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και χαρακτηρίζει «λανθασμένη» τη δήλωσή του για το ότι «δεν θυμάται να πέθανε κανείς από μολότοφ».

Μάλιστα ο Γιώργος Κυρίτσης μεταξύ άλλων τονίζει πως: «Όταν μου ζητήθηκε από την ΕΡΤ να σχολιάσω τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις μολότοφ, είχα στο μυαλό μου τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια κι όχι φυσικά τον εμπρησμό της Marfin που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου».

Μάλιστα λέει πως «Ο λόγος είναι ότι το έγκλημα της Marfin κατέχει από μόνο του μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα της Marfin δεν είχε προηγούμενο κι ευτυχώς έκτοτε δεν καταγράφηκε άλλο όμοιο ή αντίστοιχό του».