Ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα. Και μπορεί να είναι θολό το τοπίο αν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί και οι εθνικές εκλογές, όμως οι παροχές ξεκινούν (για καλό και για κακό...).

Μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι υποσχέσεις, οι προσλήψεις, αλλά τα χρήματα που μοιράζουνται δεξιά και αριστερά από την κυβέρνηση και τα υπουργεία.

Την αρχή έκανε σήμερα η νέα υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Μπορεί να μετρά μόλις ελάχιστες μέρες στην υπουργική καρέκλα όμως φαίνεται ότι έχει βρει για τα καλά τον ρυθμό της στο υπουργείο. Μάλιστα σε μία μόνο ημέρα υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μοιράζει 203.000 ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και για... φωτοτυπίες.

Στις πέντε αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» προβλέπεται, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος»:

  • ποσό 1.500 ευρώ στον πολιτιστικό σύλλογο «Αβάντες» από το Άβατο Ξάνθης «για χρηματοδότηση διοργάνωσης πολιτιστικής δράσης». Σημειώνεται ότι η αίτηση του συλλόγου κατατέθηκε την ίδια ημέρα με την έγκρισή της.
  • ποσό 1.500 στη «Ροή ΚΟΙΝΣΕΠ», η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου
  • ποσό επιχορήγησης 10.000 ευρώ στο Thessaloniki Pride. Το αίτημα είχε υποβληθεί επί υπουργίας Νοτοπούλου στις 6 Φεβρουαρίου
  • ποσό έως 10.000 ευρώ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης για να βγάζει φωτοτυπίες για το γραφείο του νομικού συμβούλου του υφυπουργείου
  • ποσό 180.000 ευρώ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας της οποίας προΐσταται η κυρία Χατζηγεωργίου για την τακτική επιχορήγησή της.
  • Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπέγραψε, επίσης, την Παρασκευή απόφαση ανάθεσης ύψους 66.500 ευρώ σε σύμπραξη δύο εταιρειών της διοργάνωσης Διαβαλκανικού forum με συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από τα Σκόπια που θα διεξαχθεί το διήμερο 5-6 Απριλίου με τίτλο «η ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας».

Και η Παιδεία «χορεύει» στους ρυθμούς

Φυσικά η Παιδεία δεν θα μπορούσε να λείπει από το πακέτο των προεκλογικών υποσχέσεων που τάζει η κυβέρνηση. Ο λόγος για την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών για το επόμενο έτος και στη συνέχεια άλλες 5.250 προσλήψεις.

Μάλιστα σήμερα είχε ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ήδη έχει κάνει την εκτίμηση ότι ο αριθμός των υποψηφίων εκπαιδευτικών για το σύνολο των 15.000 θέσεων που επιθυμεί συνολικά να ανακοινώσει, θα ανέλθει στις 150.000. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εντός του Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ και θα ανοίξει το σύστημα κατάθεσης δικαιολογητικών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2019-2020. Επιπλέον, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Επισήμανε ότι οι Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό για την εισαγωγή των φοιτητών στο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, αλλά ως προς τα νέα τμήματα, είναι στη διακριτική ευκαιρία των συγκλήτων αν θα ενταχθούν φέτος ή του χρόνου στο μηχανογραφικό. Για το μάθημα των Λατινικών ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι μπορεί να είναι μάθημα επιλογής για τους μαθητές που επιθυμούν να το διδαχθούν και ως προς τις αντιδράσεις απάντησε: «Είναι αντιδράσεις που εδράζονται σε ιδεολογικά και σε πολιτικά ζητήματα. Κάποια στιγμή στη χώρα μας θα πρέπει να μπει και το μεγάλο ερώτημα για το πόσο μελετάμε τον ρωμαϊκό πολιτισμό, γιατί όλοι αυτοί που θέλουν τη γλώσσα των Λατινικών ξεχνούν ότι υπάρχει και ο ρωμαϊκός πολιτισμός ο οποίος ελάχιστα διδάσκεται».

Στο ίδιο μήκος «κύματος» των προεκλογικών παροχών ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία προχωρά έτσι ώστε από το νέο διδακτικό έτος να χτυπά το «κουδούνι» στα σχολεία στις 9. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και τόνισε ότι συντάσσεται το σχετικό πόρισμα της επιτροπής που έχει συγκροτήσει για τη διερεύνηση δυνατότητας αναμόρφωσης του σχολικού ωραρίου.

Η σκέψη του υπουργού Παιδείας για να ξεκινούν από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20 τα μαθήματα στα Λύκεια στις 9 το πρωί είναι: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» καθώς και ότι «οι μεγάλοι καβγάδες σε ένα σπίτι γίνονται για τρία θέματα: άφησε το κινητό σου και πιάσε βιβλία, κοιμήσου νωρίς και ξύπνα-ξύπνα».

Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το επόμενο σχολικό έτος 2019 -2020 τονίζοντας ότι: «Με την ένταξη των 114 Δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη. Κριτήρια τα οποία ελήφθησαν υπόψη στον ορισμό των ανωτέρω δήμων ήταν η θετική εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης, η θετική άποψη των Διευθυντών/ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η θετική άποψη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στις συνεδριάσεις των κατά τόπους τριμερών επιτροπών».

Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση κατά το τρέχον πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής της θα ανέρχεται σε 298 δήμους. Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων. Προκύπτει δηλαδή ένα ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων που θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-20.

Επίσης, ανακοίνωσε δράσεις για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας .Το υπουργείο Παιδείας, ενεργοποιεί τη δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου με ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα δημιουργηθούν τμήματα ΕΠΑΛ μέσα στα Καταστήματα Κράτησης.