Ένα κλασικό αστείο µιλάει για τον φόβο που έχουν οι γαλοπούλες όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Κατ’ αναλογία, οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τρέµουν τις επερχόµενες εκλογές, δεδοµένου ότι, µε βάση την ανάλυση των δηµοσκοπήσεων, τουλάχιστον οι µισοί από αυτούς δεν θα συµµετέχουν στην επόµενη Βουλή.

Οι εκτιµήσεις των αναλυτών υπολογίζουν ότι από τους 145 βουλευτές, που έχει σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην επόµενη Βουλή θα έχει περίπου 75. Σε αυτούς πρέπει να συνεκτιµηθεί και η πιθανή προσθήκη στα ψηφοδέλτια ουκ ολίγων εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, αλλά και κορυφαίων στελεχών του κόµµατος, όπως ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου (ακούγεται και για επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο), ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Πάνος Ρήγας, ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο ∆ηµήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Ράνια Σβίγκου, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Κώστας Φωτάκης κ.ά.

Οπως, επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί η στελέχωση των ψηφοδελτίων µε πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς (Θ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. ∆ανέλλης, Μ. Ρεπούση, Ν. Μπίστης, Γ. Ραγκούσης κ.ά.), τα οποία υπερπροβάλλονται το τελευταίο διάστηµα από τον επικοινωνιακό µηχανισµό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιοι και στελέχη που θα δοκιµάσουν την τύχη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το πιο τρανταχτό όνοµα είναι, φυσικά, αυτό της Ρένας ∆ούρου. Στην περίπτωση που η κ. ∆ούρου ηττηθεί στις περιφερειακές εκλογές, είναι βέβαιο πως θα είναι υποψήφια στις εθνικές, και µάλιστα µε πολύ µεγάλες πιθανότητες εκλογής. Σε αυτή την κατηγορία είναι και άλλα πρόσωπα, όπως ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, η υποψήφια δήµαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης κ.ά.

Τα προαναφερθέντα δηµιουργούν ένα εκρηκτικό κλίµα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα ο ανταγωνισµός των στελεχών που ανησυχούν τα µέγιστα για την επόµενη µέρα. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί θυµούνται µια σειρά από κορυφαίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έπειτα από πολλά χρόνια στην εξουσία «χάθηκαν» λόγω της µεγάλης φθοράς και της πτώσης των ποσοστών του κόµµατος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι, δε, χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που εµφανίζουν κορυφαίους υπουργούς να σκέφτονται το ενδεχόµενο αλλαγής περιφέρειας και να µετακοµίσουν σε περιοχές της Αττικής.

Σε πιο δύσκολη θέση είναι, φυσικά, όσοι πολιτεύονται σε περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να µην εκλέξει καµία έδρα, αλλά και όσοι είναι υποψήφιοι στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχει µεγάλη εκλογική φθορά, λόγω και της Συµφωνίας των Πρεσπών. Η πιο σύνθετη περίπτωση είναι, ίσως, αυτή των Χανίων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει τέσσερις βουλευτές, ανάµεσά τους και οι κορυφαίοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης. Με βάση τον εκλογικό νόµο, είναι πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να µην κερδίσει καµία έδρα στον νοµό, όπως ισχύει στην παρούσα Βουλή µε τη Ν.∆. Γι’ αυτό και πληροφορίες εµφανίζουν τους δύο υπουργούς να σκέφτονται ακόµα και τη µετακόµισή τους.

Ο κ. Σταθάκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης είτε στη Β’ Πειραιά είτε στον ∆υτικό Τοµέα. Στον ∆υτικό Τοµέα θα «µετακοµίσει» από τη Β’ Πειραιά και ο ∆ηµήτρης Βίτσας, όπως επίσης σε αυτή την περιφέρεια θα είναι υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας και πρώην γραµµατέας του κόµµατος, Πάνος Ρήγας. Αµφότεροι µε αυξηµένες πιθανότητες εκλογής. Αν υποθέσουµε ότι η επόµενη Βουλή θα είναι πεντακοµµατική, όπως δείχνουν οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις, τότε η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί στην εκτίµηση ότι στον Νότιο Τοµέα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 5 έδρες, στον Βόρειο Τοµέα 4 έδρες και στον ∆υτικό Τοµέα 3 έδρες. Συνολικά, δηλαδή, στη λεγόµενη παλιά Β’ Αθήνας 12 έδρες, από 17 που είχε το 2015.

Από αυτούς, ο Χρήστος Σπίρτζης µετακινείται στην Ανατολική Αττική, όπου θα εκλεγεί µε άνεση, ο Παναγιώτης Κουρουµπλής θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ο Στάθης Παναγούλης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι µόνοι σίγουροι για την επανεκλογή τους στις τρεις περιφέρειες της παλιάς Β’ Αθήνας είναι ο Νίκος Παππάς (Νότια), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Βόρεια) και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σκληρή µάχη θα δώσουν υπουργοί και στελέχη όπως ο Γιάννης Μπαλάφας (Νότια), ο Νίκος Ξυδάκης (Βόρεια), η Θεανώ Φωτίου (Νότια), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρεια ή Νότια), ο Κώστας Ζαχαριάδης (Βόρεια) και ο Γιώργος Βασιλειάδης (Νότια).

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγµατα για βουλευτές όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Νίκος Τόσκας και η Χαρά Καφαντάρη. Από τους κορυφαίους υπουργούς δεν έχει, επίσης, ξεκαθαριστεί πού θα είναι υποψήφιοι ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Βρίσκονται σε συνεννόηση για το ποιος θα πάει στον Νότιο Τοµέα και ποιος στη Μεσσηνία. Επιπροσθέτως, είναι ένα ερώτηµα αν θα τοποθετηθούν ξανά στο Επικρατείας ο Γιάννης ∆ραγασάκης και ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα ο Κώστας Γαβρόγλου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν πιθανότητες εκλογής.      

Δύσκολη η μάχη στις μονοεδρικές  

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχουν οι διεργασίες και στην Α’ Αθήνας, όπου έχουν εκλεγεί τέσσερις βουλευτές: ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Αλέκος Φλαµπουράρης. Ο τελευταίος δεν έχει αποφασίσει ακόµη αν θα θέσει υποψηφιότητα. Οι υπόλοιποι τρεις θα διεκδικήσουν µε αξιώσεις την επανεκλογή τους, µε τα πράγµατα να είναι πιο εύκολα για τους κ. Βούτση και Φίλη, καθώς έχουν µεγάλη επιρροή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγµατα µπορεί να γίνουν σύνθετα στην περίπτωση που είναι υποψήφιος ο Νάσος Ηλιόπουλος, όπως επίσης και αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Αθήνας και όχι κάποιας άλλης περιφέρειας. Από τα πρόσωπα που έχουν παρουσία στα εσωτερικά δρώµενα, αλλά και πλήθος εµφανίσεων στα ΜΜΕ, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα εκλεγεί ο Σταύρος Κοντονής στη µονοεδρική της Ζακύνθου, γι’ αυτό και υπήρχαν δηµοσιεύµατα ότι θα ζητήσει να µετακινηθεί σε άλλη Περιφέρεια ή ακόµα και ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την πολιτική.

Σε δεινή θέση είναι, επίσης, ο Χρήστος Μπγιάλας στη µονοεδρική των Γρεβενών, ο Βασίλης Τσίρκας στην Αρτα, καθώς τη µία έδρα θα την πάρει η Ολγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Καραγιαννίδης στη ∆ράµα, ο Πέτρος Κωνσταντινέας και η Παναγιώτα Κοζοµπόλη, καθώς τη µία έδρα στη Μεσσηνία θα την πάρει είτε ο κ. Χαρίτσης είτε ο κ. Κατρούγκαλος. Σφαγή αναµένεται και στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήµερα έξι βουλευτές και το πιθανότερο είναι να βγουν τρεις. Στην περιφέρεια αυτή θα είναι υποψήφια η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ενδέχεται να είναι υποψήφιες οι κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου, αλλά και ο Χρήστος Γιαννούλης.

Που σηµαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα µείνουν εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Σκληρή µάχη για την επανεκλογή τους θα δώσουν ο Τάσος Κουράκης, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Αµανατίδης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα είναι και οι «αναµετρήσεις» σε νοµούς όπως η Β’ Πειραιά, τα Τρίκαλα, η Ηλεία, η Πέλλα και τα Ιωάννινα. Στη Β’ Πειραιά θα είναι σκληρή η αντιπαράθεση ανάµεσα στη Νίνα Κασιµάτη και την Εύη Καρακώστα. Στα Τρίκαλα µεταξύ του Σάκη Παπαδόπουλου και του Χρήστου Σιµορέλη. Στην Ηλεία µεταξύ του Μάκη Μπαλαούρα και του ∆ηµήτρη Μπαξεβανάκη. Στην Πέλλα µεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιώργου Σηφάκη. Στα Γιάννενα µεταξύ του Χρήστου Μαντά, της Μερόπης Τζούφη και του Γιάννη Στέφου.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ