Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η κυβέρνηση πέρασε σύστημα που εν μέρει προστατεύει τα γενόσημα φάρμακα και τις φαρμακοβιομηχανίες από μειώσεις τιμών που μπορεί να υποστούν με το νέο σύστημα τιμολόγησης .

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επίμαχη τροπολογία καθώς προστέθηκε νομοτεχνική βελτίωση που αναφέρει τα εξής: «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ. 4, αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% επι της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς».

Η επίμαχη τροποποίηση θεωρείται ευνοϊκή για τους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων καθώς οι τιμές τους θα καθορίζονται στο 75% της τιμής του πρωτότυπου και όχι στο 65%, με το αιτιολογικό της αποτροπής των τεράστιων μειώσεων.

Η επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση είναι η υπ. αριθμ. 7 στο έγγραφο που ακολουθεί:

Στην πράξη η ρύθμιση προστατεύει την ελληνική βιομηχανία γενόσημων, αποτρέποντας μειώσεις τιμών που θα ωφελούσαν τους καταναλωτές.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι στα περισσότερα γενόσημα η τιμή θα κινηθεί προς τα πάνω.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τον κατάλογο με τις 8 νομοτεχνικές βελτιώσεις απέφυγε να μιλήσει για την επίμαχη.