Αποκαλυπτικό ήταν το πόρισμα της Δικαιοσύνης για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι που άφησε πίσω της 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, όπως και τεράστιες κατατροφές στην Ανατολική Αττική. Σωρεία παραλείψεων, λαθών και ένα αδιανόητο χάος στη συνεννόηση μεταξύ των κρατικών λειτουργών σε Περιφέρεια, Δήμους, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σοκαριστικοί όμως είναι και οι διάλογοι των αρμόδιων τις κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, όπως επίσης και όλα όσα λέγονταν στους πολίτες από τα τηλεφωνικά κέντρα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας.

Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη, ολοκληρώνοντας την έρευνά της σε χρόνο-ρεκόρ, κατέρριψε το αφήγημα του Μαξίμου ότι για τις φωτιές ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο τα αυθαίρετα, η κλιματική αλλαγή, τα ίδια τα θύματα (!), οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού το μοιραίον του πράγματος...

Αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή άλλωστε η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Ελεύθερος Τύπος είχε τότε αποκαλύψει ένα sms του Μαξίμου με «οδηγίες» για το θέμα: 

«Σε αντίθεση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, η κατάσταση στο Μάτι εξομαλύνεται και το γενικότερο κλίμα βελτιώνεται. Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και στήριξης των πληγέντων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα. Για αυτό και η 'επιχείρηση μπουλντόζα' πρέπει να στηριχθεί από όλους. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη. Όλοι είναι απέναντί μας. Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ενωση Κεντρώων. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει» αναφερόταν, μεταξύ άλλων.

Και αν η «ανάληψη πολιτικής ευθύνης ισοδυναμούσε με συγγνώμη» στην περίπτωση Τσίπρα, η Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ είχε αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός δεν διέκοψε την επίσκεψή του στο Μόσταρ για να επιστρέψει στην Αθήνα

«Ο κ. Τσίπρας -αν και από νωρίς γνώριζε ότι στην Ελλάδα συντελείται μια πρωτοφανής καταστροφή- δεν διέκοψε αμέσως την επίσκεψή του, αλλά ακολούθησε το πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ. Μπας και χάσει τη φιέστα στη γέφυρα του Μόσταρ παρέα με τον Ζάεφ! Προκύπτει δηλαδή ότι την ώρα που ο Τσίπρας πετούσε το κόκκινο τριαντάφυλλό του στο ποτάμι, οι άνθρωποι είχαν ήδη καεί και πνιγεί, οι οικογένειες είχαν ξεκληριστεί, τα παιδάκια και οι ηλικιωμένοι είχαν βρει φριχτό θάνατο και το κοριτσάκι είχε πέσει από τον γκρεμό! Απλά αποφάσισε να μην παραμείνει ΚΑΙ στην τελετή βράβευσης, διότι ήθελε να επιστρέψει για να λάβει μέρος σε εκείνη τη νυχτερινή σύσκεψη-παρωδία» έγραψε τότε. 

Φυσικά και η επιστροφή του στην Αθήνα συνοδεύθηκε από εκείνη τη σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν δεκάδες θύματα. 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Τόσκα (τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη) με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνονομίας, όπου όλοι δήλωναν περήφανοι για τους χειρισμούς τους. «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω» ήταν η ατάκα Τόσκα. 

Επιπλέον, εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει εμπάργκο στον ΣΚΑΙ

Ούτε ο Πάνος Καμμένος -τότε συγκυβερνούσε- ξέφευγε από την κυβερνητική γραμμή. Είχε σπεύσει στο Μάτι για να κατηγορήσει τους πολίτες ότι τα αυθαίτερα τους έκαψαν. Τα είπε μάλιστα και στο BBC.

Βέβαια την ίδια περίοδο που οργανώνονταν φιέστες κατά των αυθαιρέτων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το πανελλήνιο θυμόταν το βίντεο με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να δίνει χρήσιμες οδηγίες για το πώς νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα.

Διαβάστε επίσηςOργισμένοι πολίτες κατά Καμμένου: Μας άφησες να καούμε ζωντανοί

Όσο για τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλο, είχε τη δική του εξήγηση για τα αίτια της τραγωδίας: «Πίσω από τις στάχτες και τους νεκρούς στην Ανατολική Αττική κρύβονται ευθύνες που παραπέμπουν στις νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης πολιτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν από το παλιό πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες» σημείωσε σε άρθρο του...

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου το πήγε παρακάτω. Απέδωσε τις απώλειες στην ελλιπή εκπαίδευση που είχαν τα θύματα ενώ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της στο κανάλι «Ε» και τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Γιακουμή, Ανθή Βούλγαρη και Δέσποινα Βλεπάκη, σημείωσε: «Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα. Γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί;».

Ο δε Παύλος Πολάκης απεφάνθη ότι οι νεκροί «θολώνουν» την εικόνα της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αποθέωνε σε κάθε ευκαιρία την Ρένα Δούρου. 

Αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που πήγε στο Μάτι μακριά από τις κάμερες, είχε τις δικές του ατάκες να πει στους πυρόπληκτους. Μία τέτοια ακούστηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην απεργία των δημοσιογράφων, όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε για τρίτη φορά το Μάτι. Θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη των υποδομών (στέκια, σχολεία, δημοτικούς χώρους κλπ), είπε σε πυρόπληκτη: «Και να σου πω και κάτι άλλο; Και να έπαιρνες 2.000 ευρώ, δεν θα γινόταν και τίποτα, θα τα έχανες αυτά τα χρήματα, θα τα σπατάλαγες. Άρα ας μην την πάμε εκεί τη συζήτηση». 

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα αποκαλύφθηκε και κάτι ακόμα: Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ήταν η μαυροφορεμένη γυναίκα που ακολουθούσε τον πρωθυπουργό κατά την πρώτη επίσκεψη του στο Μάτι. Ήταν 30 Ιουλίου 2018, νωρίς το πρωί, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδεία 11 αυτοκινήτων επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μάτι. Όπως μετέδωσε το STAR, η μαυροφορεμένη που είδε την κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού και ενοχλημένη, προσπαθούσε επίμονα να την εμποδίσει καταγράψει την επίσκεψη του πρωθυπουργού, είναι η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Η νέα υφυπουργός.

Κατά τα άλλα, ο Κώστας Συνολάκης που μίλησε για τα αίτια της τραγωδίας -κατά σύμπτωση, τα δικά του συμπεράσματα συμπίπτουν με τα όσα διαπίστωσε η Δικαιοσύνη, στοχοποιήθηκε από τον Παύλο Πολάκη, επειδή ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει μια έκθεση για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση κατοικίας του

Ο ακαδημαϊκός διεθνούς φήμης τού απάντησε: «Οταν με κάλεσε και μου ζήτησε να προετοιμάσω μία έκθεση μαζί με μια ομάδα έγκριτων επιστημόνων για τα αίτια της ανείπωτης αυτής εθνικής τραγωδίας και για τα όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να μην ξαναθρηνήσει η πατρίδα μας τόσο άδικα -και τόσο αναίτια- νεκρούς, ανταποκρίθηκα άμεσα. Το θεώρησα, ως ακαδημαϊκός, ως επιστήμονας και πρωτίστως ως Ελληνας πολίτης, χρέος προς την πατρίδα μου και κυρίως χρέος προς τους συνανθρώπους μας που τόσο αδόκητα έχασαν τους οικείους τους. Εκφοβισμούς, απειλές, πάσης φύσεως κουτσαβακίστικες και φασίζουσες συμπεριφορές και ιδιότυπες προγραφές σε βάρος εμού και της οικογένειάς μου δεν πρόκειται να ανεχθώ. Βέβαια, είναι ίδιον τέτοιων ανθρώπων είτε να μην αντιλαμβάνονται το μήνυμα είτε να επιλέγουν να το αγνοούν, πυροβολώντας τον αγγελιοφόρο.

Και μιλώντας για ειδικούς: Η κυβέρνηση κάλεσε τότε έναν Γερμανό ειδικό για να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Ο Δρ. Γκόλνταμερ, ο οποίος είναι μέλος της ακαδημαϊκής Εταιρείας Μαξ Πλανκ (Μόναχο), δηλαδή ενός από τα παλαιότερα και υψηλότερου κύρους επιστημονικά ιδρύματα στη Γερμανία.

Ο ίδιος ο Δρ. Γκόλνταμερ (που διδάσκει στο Φράιμπουργκ) έχει στις περγαμηνές του σειρά δημοσιεύσεων για φυσικές καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. 

Εκείνη την περίοδο, ο Μικροπολιτικός των Νέων θυμήθηκε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Γερμανός επιστήμονας στο ΑΠΕ. Κατά διαβολική σύμπτωση, οι απαντήσεις που έδινε στις ερωτήσεις που του γίνονταν ήταν το αφήγημα που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της. Περιέργως δε, είχε άποψη για καταστάσεις που δεν είχε ακόμα δει από κοντά.

Ιδού:

«Ερώτηση: Ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι, κατά τη γνώμη σας;

Απάντηση: Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει

Ερώτηση: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέχει την τραγωδία;

Απάντηση: Όχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε η ελληνική κοινωνία.

Ερώτηση: Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Αττική, στην Κινέτα δυτικά και -η πιο τραγική- στο Μάτι ανατολικά. Ήταν δυνατή η κατάσβεσή τους, ειδικά στο Μάτι;

Απάντηση: Δύσκολα, αλλά ουσιαστικά όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών.

Ερώτηση: Στο Μάτι έπνεαν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως 120χλμ/ώρα. Είναι δυνατή η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες;

Απάντηση: Κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πώς τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες.»