Τον όρο… «προληπτικές προσαγωγές», που ούτε σε «άλλες εποχές» είχαν την ευφυΐα να εμπνευστούν για να δικαιολογήσουν τις πρακτικές τους, εμπνεύστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη να τον υιοθετεί πλήρως και να επιχειρεί μάλιστα να τον δικαιολογήσει ως πολιτική τακτική του υπουργείου της. Αυτό το  μεγαλείο της αριστερής  προχειρότητας «ασπάζεται»  σαφώς και η Γεροβασίλη η οποία προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις «προληπτικές προσαγωγές» στα Γιαννιτσά δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα υποκινούσαν πράξεις βίας.  

Ειδικότερα, η Όλγα Γεροβασίλη ομολόγησε ότι  «η αστυνομία παρακολουθεί όλα αυτά που γράφονται στα social media». Τις πληροφορίες αυτές «αξιολόγησε» προφανώς η αστυνομία των Γιαννιτσών και έπραξε ανάλογα. Προφανώς όμως ξεφεύγουν κάποιες αναρτήσεις από την προσοχή των αρμοδίων αρχών, φυσικών και πολιτικών. Αναρτήσεις κυρίως από αριστερές συλλογικότητες γιατί δεν υπάρχει η ίδια «επαγγελματική εγρήγορση» σε αυτές τις περιπτώσεις από τις αρμόδιες αρχές. 

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών, πριν από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη.

«Τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες - και το λέω με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ' έντονο τρόπο - και συγκεκριμένα άτομα, καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο θα το βρείτε από μόνοι σας», είπε η υπουργός, αν και στο παρελθόν οι προληπτικές προσαγωγές ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Και συνέχισε τονίζοντας ότι « βεβαίως η ΕΛΑΣ έχει και τις δικές της πληροφορίες ως οφείλει. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση, .παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος. Ένας από τους μηχανισμούς είναι και η προληπτική προσαγωγή. Πολλές απ' τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ονοματεπώνυμα.

Και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς της Αστυνομίας.»   Κατέληξε δε υποστηρίζοντας «διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός. Αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας».