Την επιμονή με την οποία η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι στηλιτεύει η Νέα Δημοκρατία. Με αφορμή την γνωστοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για την τραγωδία, από το οποίο προκύπτει παραπομπή της περιφερειάρχου (και εκ νέου υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ) σε βαθμό πλημμελήματος, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σημείωσε:

«Η κ. Δούρου όφειλε να είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι. Η κ. Δούρου όφειλε να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη ως μία από τους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι.

Η ΝΔ δεν ζητάει σήμερα την παραίτηση της κ. Δούρου. Θα την οδηγήσουν σε παραίτηση οι πολίτες σε 81 μέρες, στις 26 Μαΐου, οριστικά και αμετάκλητα.»

Σε 293 σελίδες οι εισαγγελείς αναδεικνύουν τις ευθύνες της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Μιχάλη Μπουρνούς και άλλων 17 ατόμων από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη.  

Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.  

Επιμένει η Δούρου 

Στην «άναρχη δόμηση», την «ελλιπή αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής» και στα αυθαίρετα, «βλέπει» την ευθύνη της ανείπωτης τραγωδίας με 100 νεκρούς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με φόντο την ποινική δίωξη για πλημμελήματα που της ασκήθηκε.

Κάνει μάλιστα για λόγο για επιχείρηση αντιπερισπασμού από πολιτικούς της αντιπάλους και ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται την εθνική τραγωδία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως πιστεύει ότι «όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Η κ. Δούρου συμπληρώνει ότι «καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία». Επιμένει, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας «έπραξαν το καθήκον τους».