Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ούτως ή άλλως σημαντικό κοίτασμα στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζει ο επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας στα parapolitika.gr.

Χαρακτηρίζει πρόχειρους και απαράδεκτους τους υπολογισμούς περί παραγόμενης αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων από τον «Γλαύκο», αναφέροντας ότι πρόκειται για μικρομεσαίο εύρημα, σημειώνοντας ότι τα πρώτα σοβαρά συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν σε 1,5 έως 2 χρόνια.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πώς αποτιμάτε το κοίτασμα στο οικόπεδο 10 τώρα που αρχίζουν να περιορίζονται οι ζητωκραυγές και τυμπανοκρουσίες των πρώτων ωρών; Είναι τόσο σημαντικό;

Είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, μια απόδειξη ότι το γεωλογικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ ανάλογα με αυτά του «Ζορ» που βρίσκεται στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, είναι αποτελεσματικό. Έχουμε αυτή την επιβεβαίωση και την έχουμε σε μεγέθη τα οποία- εκ πρώτης όψεως- καθιστούν το απόθεμα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Και λέω εκ πρώτης όψεως γιατί θα πρέπει να υπάρξει κι άλλη γεώτρηση -η λεγόμενη επιβεβαιωτική- και να γίνει όλη η απαιτούμενη διαδικασία από την πλευρά της εταιρείας ούτως ώστε να είναι σε θέση να πει κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση.

Κύριε καθηγητά, σε τι βάθος χρόνου θα γίνουν αυτές οι ενέργειες και οι περαιτέρω έρευνες;

Σε 1,5 με 2 χρόνια από τώρα θα έχουμε πιθανότητα μια σαφέστερη εικόνα για την τάξη μεγέθους του κοιτάσματος που θα επιβεβαιώσει την αρχική εμβέλεια αποτελέσματος. Μετά θα η κυβέρνηση και οι ανάδοχοι (σς.Exxon, QatarPetroleum) θα πρέπει να συμφωνήσουν πως θα αναπτυχθεί το πεδίο και πως θα πωληθεί. Γιατί χωρίς την πώληση του και συγκεκριμένα χωρίς την εξαγωγή του δεν μπορεί να αναπτυχθεί το πεδίο. Όσον δε για τον συνολικά απαιτούμενο χρόνο, θα πρέπει να περιμένουμε έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας για να δούμε παραγωγή αερίου από τον «Γλαύκο» (σς την επωνυμία του εν λόγω οικοπέδου).

Υπάρχουν άλλα αξιόλογα κοιτάσματα στην Κυπριακή ζώνη;

Όχι, παρά μόνον η «Αφροδίτη» (οικόπεδο 12) και ο «Γλαύκος». Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι. Μακάρι να υπήρχαν αλλά δεν υπάρχουν. Το να λέμε ότι τα κοιτάσματα είναι τεράστια ή υπερμεγέθη ή γιγαντιαία, μπερδεύουμε την επιθυμία μας με την πραγματικότητα. Πρόκειται για εσφαλμένη προσέγγιση.

Και η «Αφροδίτη» πιστεύετε ότι είναι ένα ανάλογα μεγάλο κοίτασμα ως αυτό του «Γλαύκου»;

Συγγνώμη, ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι μεγάλα. Πρόκειται για κοιτάσματα μικρομεσαίας τάξης συγκρινόμενα με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Δυναμικά και τα δύο μαζί είναι ζήτημα αν ισοδυναμούν με το «Ταμάρ» στο Ισραήλ και δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/3 του Ζόρ. Θυμίζω ότι η «Αφροδίτη» ως ανακάλυψη υπάρχει από το 2011, πιστοποιήθηκε το 2013 και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα αναπτυχθεί. Εκκρεμεί η υπογραφή πώλησης του αερίου προς το τερματικό υγροποίησης που βρίσκεται στην περιοχή Ιντκού στην Αίγυπτο και όταν υπογραφεί τότε θα ξεκλειδωθεί η διαδικασία ανάπτυξης του, μια διαδικασία που έχει και άλλες προϋποθέσεις.

Πώς τοποθετείστε στα όσα λέγονται για τον προσδιορισμό της αξίας του «Γλαύκου» στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια;

Αδυνατώ να συζητήσω ακούγοντας τέτοιες υπερβολές. Δύο τινά συμβαίνουν, ή υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες εντυπωσιασμού πίσω από όσα λέγονται ή απλά πρόκειται για χονδροειδείς υπολογισμούς. Δεν ξέρουμε καλά - καλά την πιστοποιημένη ποσότητα (ούτε η εταιρία που ενεργεί δεν την γνωρίζει) εν τούτοις όσοι κάνουν αυτούς τους αφαιρετικούς υπολογισμούς που μοιάζουν με γονατογραφήματα, τη θεωρούν δεδομένη και αφού τη συγκρίνουν με τη μέση τιμή αερίου στην Ευρώπη, λες και ξέρουν αν θα πωληθεί στην Ευρώπη το αέριο, βγάζουν μια τιμή, χωρίς να γνωρίζουν τα έξοδα που θα χρειαστεί για να παραχθεί το αέριο και ποια είναι η δυνητική αγορά του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παγκόσμια τιμή αερίου όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο. Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω η όλη προσέγγιση είναι ολίγον αυθαίρετη.