Με αιχμή του δόρατος την οικονομική διπλωματία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις υψηλόβαθμες επαφές και συναντήσεις του στο εξωτερικό, καθώς χθες επέστρεψε από την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και την Πέμπτη ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Η αξιοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής διπλωματίας για την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα από τα βασικά προτάγματα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Ηδη το περασμένο φθινόπωρο από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είχε προαναγγείλει ότι με την κυβέρνηση της Ν.Δ. οι δομές εξωστρέφειας της χώρας θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από μία ειδική γραμματεία και μία εταιρεία, η οποία θα συγκεντρώσει διάσπαρτες σήμερα αρμοδιότητες που βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει μία ενιαία ταυτότητα για το brand της χώρας. «Να ευθυγραμμιστεί η δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, για να μπορούμε επιτέλους να 'πουλήσουμε', με την καλή έννοια, το brand 'Ελλάδα' ουσιαστικά στο εξωτερικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Η στρατηγική

Σε αυτόν τον άξονα κινούνται και οι δικές του επαφές στο εξωτερικό, με σκοπό δηλαδή την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησής του, και το ταξίδι στη Μόσχα ήταν μια ισχυρή ένδειξη της στρατηγικής αυτής. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ τριμήνου σε σερβική εφημερίδα, είχε δώσει το πολιτικό στίγμα των ελληνορωσικών σχέσεων. «Η χώρα μας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις», είχε δηλώσει.

Τη θέση αυτή επανέλαβε στις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον ΥΠ.ΕΞ. Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο του ρωσικού Κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. Οι συνομιλητές του τον υποδέχθηκαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό, κάτι που φρόντισαν να «περάσουν» και στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, TASS.

Στον πρόλογο της συνέντευξης που δημοσίευσε προ ημερών με τον πρόεδρο της Ν.Δ., το ρωσικό πρακτορείο σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο δε κ. Λαβρόφ παρέθεσε γεύμα στον κ. Μητσοτάκη στον οίκο υποδοχής ξένων αντιπροσωπιών, όπου δέχονται μόνο τις επίσημες κυβερνητικές αντιπροσωπίες και τους υπουργούς Εξωτερικών. Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με την Πειραιώς, ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και στον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο, κάτι που με την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να αλλάξει.

O κ. Μητσοτάκης έγινε δέκτης της ενόχλησης της ρωσικής κυβέρνησης για μια σειρά από ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υποδεχθεί με διαφάνεια και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια», όπως τους ανέφερε, «είναι να καταστεί η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων», καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα δίκαιο φορολογικό περιβάλλον». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα βασίζονται στη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και την ειλικρίνεια.

Στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι υποστηρίζει τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας ως απαραίτητη αρχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι αν η Ε.Ε. δώσει το «πράσινο φως» για τον αγωγό Nord Stream II στον βορρά, δεν έχει λόγο να τηρήσει διαφορετική στάση στον Turkish Stream στον νότο.

Οικονομικό περιεχόμενο είχαν και οι συζητήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, όπως ο Μπόρις Μουζενίδης στον τουρισμό, ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος στην ένδυση και άλλοι. Με ενδιαφέρον άκουσε τους συνομιλητές του να αναλύουν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας, καθώς το σχέδιο ανάπτυξης ανεμογεννητριών στην αχανή ρωσική επικράτεια βρίσκεται μόλις στα πρώτα του στάδια, ενώ από την πλευρά του τόνισε ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πολιτικών και επιχειρηματιών, ο κ. Μητσοτάκης είχε και δύο συναντήσεις-έκπληξη στη Μόσχα, καθώς στο ξενοδοχείο όπου διέμενε τον επισκέφθηκαν ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, και ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος.

Συνεχίζει ακάθεκτος

Μεγάλο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, συγκεντρώνει η συνάντηση που θα έχει την προσεχή Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους μεγάλων funds.

Οπως εξηγεί στα «Π» συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., έχει σημασία ότι πλέον οι επενδυτικές εταιρείες στις συναντήσεις τους, όπως η επικείμενη της Παρασκευής με τον κ. Μητσοτάκη, δεν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους που είναι αρμόδιοι για τα Βαλκάνια ή τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά με τα κορυφαία διευθυντικά τους στελέχη. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και να εγγυηθεί προσωπικά ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κύρος, αξιοπιστία και σταθερότητα, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για μεγάλες επενδύσεις. Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει στη Βοστώνη έναν… φίλο από τα παλιά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και θα συζητήσει στη συνέχεια με τους φοιτητές, στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο, που υποστηρίζει η οικογένεια Μπεχράκη. Εκεί, στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, βρίσκεται ήδη εδώ και τρία χρόνια ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως καθηγητής στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Fletcher του Tufts. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη και αναμένεται να τον προλογίσει στην ομιλία του, μαζί με τον πρόεδρο της σχολής Φλέτσερ, Ιαν Τζόνστοουν.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/3/2019