Σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έριξε για μια ακόμα φορά την ευθύνη για την κρίση ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως αυτό το αφήγημα έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα . «Τα στερεότυπα που προέκυψαν ήταν επιζήμια . Όπως το ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Εξαιτίας αυτού του στερεοτύπου για παράδειγμα οι Σλοβάκοι δεν ήθελα να μας βοηθήσουν. Θεωρούσαν πως ήμασταν πλούσιοι. Το υποβόσκον μήνυμα ήταν «φταίξατε και πρέπει να πληρώσετε». Και πληρώνουμε αλλά αυτό υπονόμευσε την έννοια της αλληλεγγύης» .

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης Steven Erlanger σχετικά με τον αν η ΕΕ δίνει στους πολίτες προστασία, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ζωή, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το προσφυγικό αν οι χώρες του βορρά και νότου είχαν μοιραστεί βάρος». Υποστήριξε πως θα τα είχαμε καταφέρει στη χρηματοπιστωτική κρίση «αν είχαμε συνεργαστεί ως Ευρώπη και δεν είχαμε μείνει στο να προσπαθούμε να βρούμε το μουτζούρη. Αν η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένα θα ήταν διαφορετικά»! Στη συνέχει υπενθύμισε την περίπτωση του Ντουμπάι που είχε αντιμετωπίσει μεγάλη κρίση εκείνη την εποχή αλλά τα Εμιράτα είπαν «μην ανησυχείτε, εμείς είμαστε εδώ».

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως είχε επαφές με το Ντομινίκ Στρος Καν και πως ο Σαρκοζί διαφωνούσε με το ΔΝΤ για τους γνωστούς λόγους. «Εγώ ζητούσα να μπούμε στις αγορές λέγοντας μην ανησυχείτε, η Ελλάδα θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα όμως έπρεπε να γίνει ευρωπαϊκό».

Ήταν τελικά λοιπόν η Ελλάδα θύμα των τραπεζών; Σε αυτή την ερώτηση του StevenErlanger, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε «Και να ναι και όχι. Από τη μία πλευρά έπρεπε να μεριμνήσουμε για να μη διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη, υπήρξαν κερδοσκοπίες. Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος» τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην υπονόμευση του κοινωνικού συμβολαίου και στο κομμάτι της κοινωνίας που είναι περιθωριοποιημένο.

Στο ερώτημα «ποιο είναι το πρόβλημα στην κεντροαριστερά σήμερα», ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως «Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ο ευρωσκεπτικισμός. Αν είχαμε πραγματική σοσιαλδημοκρατική πολιτική στην Ευρώπη δεν θα υπήρχε τόσο ευρωσκεπτικσιμός».

Αναφέρθηκε στην περίπτωση Μακρόν - και στο λάθος του να μειώσει τους φόρους για τους πλούσιους φορολογώντας τους φτωχούς ενώ σχολίασε πως «με την παγκοσμιοποίηση το κεφάλαιο φεύγει. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Αυτό όσο καλό και αν είναι για τους καπιταλιστές, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο».