«Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλία τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και πρόσθεσε: «Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα χρειάστηκε 6 μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα».  

 Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών , επαναλαμβάνοντας ότι είπε «ναι» εκεί που άλλοι έξι πρωθυπουργό είπαν «όχι».  

«Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες στις επικείμενες εκλογές θα πούνε στον κ. Τσίπρα Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που ερωτηθείς για το χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών είπε: «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε αποτυχία το πρόγραμμα της κυβέρνησης, και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης  και σημείωσε πως το γ’ πρόγραμμα ήταν απολύτως μη απαραίτητο.  Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τότε η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο πραγματικό success story. 

«Δεν είναι ακραίοι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών»

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων επανέλαβε τη θέση του για τη γλώσσα και την ταυτότητα, διευκρίνισε για πολλοστή φορά πως καμίας ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί αυτά που δέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως και ο ίδιος θέλει συμφωνία με τη γείτονα χώρα υπό τον όρο όμως ότι αυτή δεν θα αποσταθεροποιεί την Ελλάδα και δεν θα διχάζει του Έλληνες.

Επίσης αναφέρθηκε στις κατηγορίες που εξαπολύει η κυβέρνηση για τους πολίτες που αντιδρούν τονίζοντας ότι σε όλες τις διαδηλώσεις η πλειοψηφία των πολιτών δεν προχώρησε και δεν συμμετείχε σε επεισόδια.

Διευκρίνισε ακόμη ότι ως πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο που υπάρχει μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών προς όφελος της χώρας και των πολιτών.  

Αποβολή Όρμπαν από ΕΛΚ

Τόνισε επίσης ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να ανασταλεί η συμμετοχή του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν από το Ευρωπαίκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, χρειάζεται «να είμαστε ρεαλιστές γιατί η χώρα δεν αρκείται στο 2%» και πως οι στόχοι της ΝΔ είναι για 3-4% και αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο από φορολογικές περικοπές αλλά και από αλλού. Μάλιστα, δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν το 4% είναι ρεαλιστικός στόχος, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως «είναι κρίμα που χάσαμε τρία μακροοικονομικά έτη, με κάτω του μέσου όρου επιδόσεις» και πως χρειάζεται όχι επαναδιαπραγμάτευση αλλά επενδύσεις και δανεισμός στη συνέχεια με καλύτερους όρους.  

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα περί ακροδεξιάς και στις καταγγελίες από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά και τη συνύπαρξη με τον Όρμπαν στο ΕΛΚ, αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος τη Δευτέρα θα στείλει σχετική επιστολή καλώντας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος να αναστείλουν τη συμμετοχή του έως ότου λάβει μέτρα ανάλογα με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ε.Ε.  

Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν την ίδια «ευαισθησία» που έχουν απέναντι στον Όρμπαν και απέναντι στον Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν διστάζει να κάνε παρεμβάσεις στις δικαιοσύνη, γεγονός που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες.  

Εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών που και ο ίδιος επικαλείται δηλαδή την 26η Μαΐου ανέφερε ότι σε αυτή την ημερομηνία θα γίνουν εκλογές, οι ευρωεκλογές.

Ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν άμεσα και οι εθνικές εκλογές, καθώς όπως είπε «όσο το νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» Μάλιστα, εμφανίστηκε σίγουρος ότι στις εκλογές οι έλληνες πολίτες θα πουν στον Τσίπρα «ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρουμε». Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στο ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει αν θα χάσει άπαξ ή σε δύο γύρους.