Κορυφαία στελέχη από την παλιά ηγεσία της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που από το 1996 µέχρι το 2004 λειτουργούσε ως υποστηρικτικός βραχίονας του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Εθνικής Αµυνας Α. Τσοχατζόπουλου, έχουν αναλάβει για λογαριασµό του Αλ. Τσίπρα την επιχείρηση «αποψίλωσης» του Κινήµατος Αλλαγής και περαιτέρω «ΠΑΣΟΚοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη αυτά προβάλλουν ως δέλεαρ σε αυτούς στους οποίους απευθύνονται τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από τη συµµετοχή τους σε ένα κόµµα εξουσίας µε προοδευτική κατεύθυνση, από το να παραµείνουν οργανωτικά δεµένοι µε τη Χαριλάου Τρικούπη και υπό την ηγεσία της Φ. Γεννηµατά, η οποία -όπως λένε- την εποµένη των εθνικών εκλογών µπορεί να συνεργαστεί και µε τον Κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών, δύο πρώην γραµµατείς της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Μαδεµλής, ο οποίος είναι και κουµπάρος του υπουργού Υποδοµών, Χρ. Σπίρτζη, και ο Θάνος Μωραΐτης, που εσχάτως εισήλθε στην κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς και ο γνωστός δικηγόρος και πρώην γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Α. Τάτσης.

Η επιθετική κινητικότητα που αναπτύσσουν µε όρους «σκληρού ροκ» τα «πάλαι ποτέ αγαπηµένα παιδιά του Ακη» υπερβαίνει στην παρούσα συγκυρία και τις παρασκηνιακές προσπάθειες που καταβάλλουν για θεσµικά οργανωµένη συνεννόηση µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρης µε τον πρώην γραµµατέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα συζητούν για το µέλλον της «Κεντροαριστεράς» στην οικία του πρώτου στα Εξάρχεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Κ. Λαλιώτης όσο και ο Αλ. Φλαµπουράρης, που από κοινού σχεδιάζουν τη διαµόρφωση ενός πεδίου προγραµµατικής σύγκλισης µεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουµουνδούρου, δυσανασχέτησαν µε το γεγονός ότι αυτό επιχειρήθηκε µε επιπόλαιους χειρισµούς και άγαρµπες κινήσεις τις τελευταίες ηµέρες, δηλαδή µε την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να υφυπουργοποιήσει δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους Α. Τόλκα και Θ. Μωραΐτη.

Η εξέλιξη αυτή, που τείνει να µεταβληθεί σε «µπούµερανγκ» για το Μέγαρο Μαξίµου, ήταν αποτέλεσµα του απροκάλυπτου παρασκηνιακού φλερτ που γίνεται παράλληλα σε άλλο επίπεδο από τους υπουργούς Υποδοµών Χρ. Σπίρτζη, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Με τους Α. Τόλκα και Θ. Μωραΐτη, µία εβδοµάδα πριν ανακοινωθεί πως εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήµα, είχε µυστική συνάντηση στη «Βιβλιοθήκη» της Πλατείας Κολωνακίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ενώ είχαν προηγηθεί και σχετικές συζητήσεις µε τον υπουργό Υποδοµών, Χρ. Σπίρτζη.

Ο τελευταίος, αν και ως νεολαίος ανήκε στο προεδρικό µπλοκ της οργάνωσης, καθώς ήταν υποστηρικτής του Κ. Σηµίτη, εντούτοις σήµερα όλο το παιχνίδι της προσπάθειας διεµβολισµού του ΚΙΝ.ΑΛ. το κάνει µε πρόσωπα που την περίοδο 1996-2004 ήταν στη λογική «Ακης και ξερό ψωµί». Πολλούς δε από αυτούς τους έχει αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε διάφορα πόστα της αριστερής εξουσίας, δηλαδή ως γενικούς γραµµατείς ή προέδρους οργανισµών στον τοµέα ευθύνης του, ή στο πολιτικό του γραφείο, που λειτουργεί ως µηχανισµός «προσηλυτισµού» στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Στα τηλέφωνα

Πολύτιµη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια έχει από τον κουµπάρο του και πρώην γραµµατέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Ν. Μαδεµλή, καθώς επίσης από τον πρώην υπεύθυνο ∆ιεθνών Σχέσεων της οργάνωσης, δικηγόρο Α. Τάτση. Οι δύο τελευταίοι εδώ και αρκετές ηµέρες δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να τηλεφωνούν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόµη και σε µέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., ζητώντας ένα ραντεβού µαζί τους. Στα ραντεβού αυτά, που πραγµατοποιούνται κυρίως στην «Αγορά» στους Αµπελοκήπους και όπισθεν του «Χίλτον», διερευνούν τις προθέσεις τους αναφορικά µε το ενδεχόµενο µιας «ωφέλιµης» µετακίνησής τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προσχώρησής τους, η οποία στο τέλος θα πιστοποιείται και µε την υπογραφή ενός κειµένου υπέρ του αγώνα που δίνει ο Αλ. Τσίπρας.

Στα ραντεβού προσηλυτισµού που πραγµατοποιούν ως διά µαγείας εµφανίζεται και ο υπουργός Υποδοµών, Χρ. Σπίρτζης, ενίοτε και ο Ν. Παππάς, οι οποίοι αναλαµβάνουν τα περαιτέρω προκειµένου να τους πείσουν πως δεν έχουν κανένα µέλλον στο Κίνηµα Αλλαγής, το οποίο αποτελεί «παρακολούθηµα» της ∆εξιάς του Κ. Μητσοτάκη, αλλά η θέση τους είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη διαµόρφωση ενός προοδευτικού και δηµοκρατικού µετώπου εξουσίας, τώρα που δεν υπάρχει στην κυβέρνηση και ο Π. Καµµένος µε τους ΑΝ.ΕΛ.

Μάλιστα, ο Χρ. Σπίρτζης φέρεται να µοιράζει διαβεβαιώσεις, ώστε να µην αισθάνονται «ενοχικά» που θα αποχωρήσουν από το ΚΙΝ.ΑΛ., ότι «εδώ ετοιµάζουµε µια καινούργια παράταξη, µε όρους µέλλοντος, που δεν θα έχει καµία σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ και που θα µπορούµε να έχουµε το πάνω χέρι ακόµη και αν δεν είναι ο Αλ. Τσίπρας στην αρχηγία». ∆ηλαδή, η επιχειρηµατολογία που χρησιµοποιείται για να γίνει δελεαστική η πρόταση για «εγκατάλειψη» του ΠΑΣΟΚ παραπέµπει στην εµπέδωση της ιδέας πως, στο τέλος, εάν επιτευχθεί η µαζική αποχώρηση στελεχών του κόµµατος προς τον ΣΥΡΙΖΑ τότε αυτό µπορεί να λειτουργήσει και ως «δούρειος ίππος» για να επανέλθει στο προσκήνιο η ηττηµένη γενιά της νεολαίας των δεκαετιών του 1990 και του 2000.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ή κυβερνητικής εκπροσώπησης, όπως προκύπτει και από το σχετικό διάγραµµα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του τουλάχιστον 30 σηµαντικά στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, χώρια από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των «συνοδοιπόρων», κατέχοντας θέσεις-κλειδιά στη σηµερινή εξουσία. Ο στόχος το επόµενο διάστηµα είναι να παρουσιαστεί ένα κείµενο µε υπογραφές και άλλων µικροµεσαίων και περιφερειακών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που να δηλώνουν τη στήριξή τους στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διαµόρφωση µιας νέας προοδευτικής και πλατιάς συµµαχίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται και συµβάλλουν σε θεωρητικό επίπεδο και κάποιοι πανεπιστηµιακοί, που στο παρελθόν «καθοδηγούσαν» ιδεολογικά το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ του Κ. Σηµίτη στα ανοίγµατά του προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών οι Ν. Μουζέλης, Η. Νικολακόπουλος, Α. Λιάκος, Μ. Ρεπούση, Σ. Βαλντέν, Κ. Τσουκαλάς, Γ. Βέλτσος κ.ά.

Τέλος, αξίζει να επισηµανθεί πως οι τελευταίες µεταγραφές που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, βάζοντας στην κυβέρνηση τους Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα, πυροδότησαν έναν «πράσινο εµφύλιο» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ανοίξει πρώτα τον δρόµο της συνεργασίας τους µε την Κουµουνδούρου, την περίοδο 2011-2015, αισθάνονται άσχηµα που ξαφνικά είδαν να γίνονται «νοµαταίοι» στην κυβέρνηση της Αριστεράς πρόσωπα που δεν έδωσαν καµία µάχη στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αυτοί.

Για τους Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα υπάρχει δυσφορία και στους κόλπους της κίνησης «Πράττω» του Ν. Κοτζιά, η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εδώ και χρόνια είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Π. Κουρουµπλής, Ν. Κασιµάτη και Γ. Μιχελογιαννάκης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019