Ο χώρος της -πέραν του ΚΚΕ- Αριστεράς έχει µια παράδοση στην αλλαγή ονοµάτων, για λόγους είτε τακτικής και συµµαχιών είτε εκλογικούς. Για παράδειγµα, στις εθνικές εκλογές του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επικεφαλής του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (ΕΚΜ), προκειµένου να δικαιολογήσει τη συνεργασία µε στελέχη προερχόµενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, η Σοφία Σακοράφα, ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Νίνα Κασιμάτη και ο Αντώνης Κοτσακάς.

Το σενάριο της νέας τροποποίησης του ονόµατος του κόµµατος επανέρχεται, καθώς πολλοί στην Κουµουνδούρου υποστηρίζουν ότι έχουν δηµιουργηθεί νέα δεδοµένα, µετά τις καινούργιες αφίξεις από το ΠΑΣΟΚ και τα ανοίγµατα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της σοσιαλδηµοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Οι σκέψεις σε πρώτη φάση αφορούν στις ευρωεκλογές, όπου πάνω στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόµατα «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικές ∆υνάµεις» και «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία». Συνεργάτες του πρωθυπουργού που σκέφτονται µε πιο «πραγµατιστικό» τρόπο αναφέρουν ότι πλέον δεν είναι πολιτικά δόκιµο ο Αλέξης Τσίπρας να αυτοσυστήνεται ως αρχηγός κόµµατος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σηµειώνουν, δε, ότι, για να καταληφθεί ο ευρύς χώρος που κάλυπτε από τη Μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από το όνοµα έως και την έκφραση της ιδεολογικής ταυτότητας, γι’ αυτό και στο τραπέζι υπάρχει το θέµα της αλλαγής πολιτικής οικογένειας, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η εσωτερική συζήτηση της «µετακόµισης» του κόµµατος από την ευρωπαϊκή Αριστερά στους σοσιαλιστές-σοσιαλδηµοκράτες. Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, απαιτεί συνεδριακή απόφαση και συναντά µεγάλες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, ένας πρώτος σταθµός για τα όσα θα επακολουθήσουν είναι η εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί την προσεχή ∆ευτέρα το µεσηµέρι στο «Polis Cafe». Οι διοργανωτές την έχουν βαφτίσει ως «γέφυρα» και εννοούν τις συνεργασίες που πρέπει να οικοδοµήσουν οι λεγόµενες προοδευτικές δυνάµεις της χώρας. Κοινώς, αναφέρονται στις ευρύτερες συγκλίσεις, έστω και αν υπάρχει τείχος από πλευράς του «Κινήµατος Αλλαγής» και της Φώφης Γεννηµατά.

Η εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα πρόσκλησης σε συνεργασία, µε πρώτο σταθµό τις ευρωεκλογές και τη δηµιουργία ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου, στο οποίο θα µετέχουν πολλά πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμπνευστές της πρωτοβουλίας, που απολαµβάνει της πλήρους υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα, είναι πρόσωπα µε διαδροµή στην ανανεωτική Αριστερά αλλά και µε αναφορές στην Κεντροαριστερά, τόσο στον Γ. Παπανδρέου όσο και στον Κ. Σηµίτη. Μεταξύ αυτών είναι οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος και Σωτήρης Βαλντέν. Οι τρεις, σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πηγές, είναι και οι συντάκτες του κειµένου που θα δοθεί στη δηµοσιότητα και θα συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές στήριξης του εγχειρήµατος. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν στις σχετικές διεργασίες οι ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι ΠΑΣΟΚογενείς Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και οι τρεις «φρέσκοι» υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης και Σπύρος ∆ανέλλης.

Στις προσπάθειες σηµαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Σαµπατακάκης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Αννα Παπαδηµητρίου-Τσάτσου, ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, η Μαρία Ρεπούση, ο Χρήστος Μαχαίρας, ο Φώτης Προβατάς κ.ά.

Και στην κεντροδεξιά

Τo ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πατήσει και στη βάρκα της Κεντροδεξιάς. Ο σχεδιασµός του, δηλαδή, θέλει να επεκταθεί πάνω στις ράγες που βάδισαν οι δύο πιο ιστορικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το οµολόγησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συµβούλιο της περασµένης Τετάρτης, αναφέροντας ότι γύρω από την κυβέρνησή του συσπειρώνονται, εκτός από τις δυνάµεις της Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδηµοκρατίας, και εκείνες της κοινωνικής Κεντροδεξιάς. Γι’ αυτό και, εκτός από τους προερχόµενους από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να αφοµοιωθούν η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενδεχοµένως ο Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά. Τα αποτελέσµατα, βεβαίως, όλων αυτών των ενεργειών θα κριθούν στις κάλπες. Εκεί όπου γίνεται και το πραγµατικό «ταµείο».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019