Με το βλέμμα στις κάλπες, τις οποίες πάντως έστειλε για μια ακόμα φορά στον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε να κάνει μια εξόχως προεκλογική ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήταν το πρώτο Συμβούλιο μετά τον μίνι ανασχηματισμό που έφερε δύο ακόμα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ στην κυβέρνησή του. 

Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση του καταναλωτικού δανείου, «μικροπολιτικό κουτσομπολιό», ενώ δεν είπε λέξη για την ηχογράφηση. Προφανώς δεν τον συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση της ηχογράφησης, για την οποία ο ποινικός κώδικας προβλέπει σοβαρότατες ποινές σε βαθμό κακουργήματος.

Ούτε τον απασχόλησε η ευρύτατη κάλυψη της υπόθεσης από τα διεθνή ΜΜΕ, όπου επισημαίνεται το παράδοξο ένας υπουργός να λαμβάνει καταναλωτικό δάνειο τέτοιου ύψους, αλλά και το απαράδεκτο γεγονός ότι μέλος της κυβέρνησης ηχογραφεί (και προειδοποιεί) αξιωματούχο ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να δουν τη μεγάλη εικόνα, να συνεχίσουν αφοσιωμένοι «στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε -και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις όλων των προβλέψεων της καταστροφής και αποτυχίας: δημοσιονομικός κόφτης, αποτυχία ολοκλήρωσης αξιολογήσεων και τρίτου προγράμματος, 4ο μνημόνιο, περικοπή των συντάξεων, αποκλεισμός από τις αγορές. «Αποδείχτηκαν τελικά απλώς και μόνο διακαείς πόθοι αντιπολιτευτικοί που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα της εξόδου από τα μνημόνια και από την κρίση».

Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε για την πορεία της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ούτε όμως και για το γεγονός ότι ένας στους δύο οφειλέτες δεν μπορεί πλέον να πληρώσει ούτε χρέος των 500 ευρώ. Και το λέει με στοιχεία το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και όχι η Αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που χρωστούν έως 500 ευρώ στην Εφορία ανέρχονται σε 2.219. 151, αριθμός αυξημένος κατά 17.241 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αποτελώντας το 54,6% του συνολικού αριμού των πολιτών που χρωστούν στην Εφορία.

Δεν άκουσε επίσης τίποτα για τις προειδοποιητικές βολές που φτάνουν από τις Βρυξέλλες για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και του κινδύνου μη εκταμίευσης της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο (βάσει της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους), καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης για την Ελλάδα, το συμπέρασμα της οποίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς βάσει αυτού θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την εκταμίευση.

Καθώς, όμως έρχονται οι κάλπες, το Μαξίμου ποντάρει στην αναβίωση της δήθεν κόντρας με τις οικονομικές ελίτ και τον Γιάννη Στουρνάρα, τον υπ' αριθμόν 1 εχθρό του. Τον έχει «κυνηγήσει» όσο λίγους τα τελευταία χρόνια, όπως και τη σύζυγό του.

Για τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας «υπερτιμημένος τεχνοκράτης».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον τρόπο που ο ίδιος ο Τσίπρας αποφάσισε να καλύψει τον Παύλο Πολάκη, ο αναβρασμός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που μεταφέρουν την έντονη δυσφορία τους για τον τρόπο που κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ μέλη του Υπουργικού εκφράζουν κατ' ιδίαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην κυβέρνηση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» επανέρχεται στο θέμα με νέο άρθρο, διατυπώνοντας αυτονόητες βέβαια αλήθειες για τον εν λόγω υπουργό.