Επί ξυρού ακµής συνεχίζουν να βρίσκονται οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, µετά το σχέδιο συµφωνίας που δόθηκε επισήµως στη δηµοσιότητα από το αρµόδιο υπουργείο Παιδείας, την επίσκεψη και τις συναντήσεις που πραγµατοποίησε στην Αθήνα η αντιπροσωπία του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τόσο µε την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και µε το υπουργείο αλλά και µε την ηγεσία των πολιτικών κοµµάτων.

Η σύµπλευση που διαπιστώνεται µεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουµενικού Πατριαρχείου αλλάζει τις ισορροπίες στον διάλογο, που, όπως δήλωσαν όλες οι πλευρές, θα συνεχιστεί, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ότι τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση, όταν δεν καταλήγουν κάπου οι συζητήσεις.

Σύµφωνα µε εκκλησιαστικές πηγές, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του δεν έκανε λόγο για θετικό κλίµα στις συζητήσεις, όπως έκανε τις προηγούµενες φορές, αποτυπώνει και το πρόσηµο µετά την ολοκλήρωσή τους, το οποίο είναι αρνητικό. Επίσης, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η σύµπνοια µεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουµενικού Πατριαρχείου ήταν κάτι που προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση, καθώς δεν ήταν αναµενόµενο.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκονται δύο ζητήµατα, από τον περασµένο Νοέµβριο και τις κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου, σε µια διαφωνία που διαπιστώθηκε για ακόµα µία φορά, χωρίς να υπάρχει κάποια χειροπιαστή εξέλιξη.

Από τη µια το άρθρο 3, µε την κυβέρνηση να επιµένει στην καθιέρωση του ουδετερόθρησκου χαρακτήρα του κράτους, και από την άλλη το εργασιακό καθεστώς και η µισθοδοσία του κλήρου. Εκτός από την πάγια διαφωνία για τους ιστορικούς δεσµούς που ενώνουν την Εκκλησία µε το ελληνικό κράτος, στις τάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουµενικού Πατριαρχείου επικρατεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί το ισχύον εργασιακό καθεστώς.

Η αντιπροσωπία του Φαναρίου, εκτός από τον υπουργό Παιδείας, είχε συναντήσεις τόσο µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και µε τον γενικό γραµµατέα του ΚΚΕ, ∆ηµήτρη Κουτσούµπα. Πέρα από την πλήρη ταύτιση απόψεων που διαπιστώθηκε µε τον επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η σύµπλευση που διαπιστώθηκε µε το ΚΚΕ στο θέµα της επίσηµης θρησκείας του κράτους αλλά και της µισθοδοσίας των κληρικών.

Ο αναβρασµός που εκδηλώνεται στους κόλπους του κλήρου αντικατοπτρίζεται πλήρως στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιερός Σύνδεσµος Κληρικών Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας ότι απορρίπτει τη νέα πρόταση για συµφωνία µεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, καθώς διευκρινίζει ότι δεν διασφαλίζεται η µισθοδοσία των κληρικών, παρόλο που θα συνεχίσουν να πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωµών.

Τα «Π» µίλησαν µε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΙΣΚΕ, πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό στο σχέδιο» και ότι «είναι, µε άλλα λόγια, το ίδιο».

Περιγράφοντας τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των κληρικών, τόνισε ότι «ο κλήρος βράζει», προσθέτοντας δηκτικά πως «οι κληρικοί αισθάνονται ότι απαξιώνονται και δεν έχουν την αξία ούτε της πιο µικρής ΜΚΟ, την εποχή που ακόµα και η παραµικρή ΜΚΟ παίρνει έναν πακτωλό χρηµάτων και αποθεώνεται».

«ΑΔΙΚΙΑ»

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε το σχέδιο «απαξιωτικό για την Εκκλησία και τους κληρικούς», κατηγορώντας τους αρµοδίους ότι «δείχνουν προχειρότητα και αγωνία να ξεφορτωθούν τους ενοχλητικούς κληρικούς». «Χρήσιµοι διορισµοί, λες και οι κληρικοί είναι άχρηστοι», δήλωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, χρησιµοποιώντας τη φράση που είχε χρησιµοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να χαρακτηρίσει τους διορισµούς.

«Λυπούµαστε που µας αντιµετωπίζει έτσι η Πολιτεία», πρόσθεσε, κάνοντας επίσης λόγο για «αδικία και απαξίωση» εκ µέρους της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στη Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσµου Κληρικών Ελλάδος, όπου αναµένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις επόµενες κινήσεις, παρουσία ιερέων από ολόκληρη την Ελλάδα. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόµενο να υπάρξουν και νοµικές ενέργειες από την πλευρά του ΙΣΚΕ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/2/2019