«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι µία και ελληνική», τονίζει ο Σάκης Ιωαννίδης, υποψήφιος βουλευτής µε τη Ν.∆. στον Βόρειο Τοµέα Αθηνών. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τονίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.∆. θα επαναφέρει το υφιστάµενο καθεστώς µισθοδοσίας των κληρικών, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ το αλλάξει, ενώ εκτιµά ότι το βάρος της επόµενης κυβέρνησης θα δοθεί στην οικονοµία, την ασφάλεια και την Παιδεία.

Με την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, κλείνει το θέµα του Σκοπιανού; Εσείς πώς θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική µας χώρα;

Οπως και να έχει, δεν µπορούµε να αλλάξουµε την Ιστορία του τόπου µας. Μπορεί τα Σκόπια να αναγνωρίστηκαν, πλέον, ως Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Μακεδονία ήταν και θα είναι µία και ελληνική. Αυτό δεν αλλάζει. Μακεδόνας είµαι εγώ, που κατάγοµαι από τη ∆ράµα, όχι οι Σκοπιανοί. Αυτοί είναι Σλάβοι.

Να σας γυρίσω, όµως, λίγο πίσω και να θυµίσω ότι τα Σκόπια δεν τήρησαν τις δεσµεύσεις τους, ούτε στη βάση της Ενδιάµεσης Συµφωνίας του 1995. Ποιος µπορεί να δεσµευθεί ότι δεν θα συµβεί το ίδιο. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι ξεκάθαρη στο θέµα: ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι µπορεί στο πλαίσιο των διεθνών συµβάσεων, διατηρώντας το δικαίωµα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Τα 35 κεφάλαια, που απαιτούν την έγκριση όλων των κρατών-µελών, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν, αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της χώρας µας.

Πιστεύετε ότι θα «αντέξει» η κυβέρνηση µέχρι τον Οκτώβριο ή εκτιµάτε ότι θα στηθούν πρόωρες κάλπες και πότε;

Η «κυβέρνηση-κουρελού» αποτελείται από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ µαζί µε ακόµα 6 που λειτουργούν σαν «βουλευτές-ενέχυρο». Είναι αποφασισµένοι να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την καρέκλα τους, όµως η συνοχή τους δεν τους δίνει περιθώρια αντοχών. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και τις εκλογές το συντοµότερο δυνατόν.

Ακόµα, όµως, και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία της πέραν του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι έτοιµος για τη συντριβή του στις ευρωεκλογές. Οποτε και να γίνουν οι εκλογές, η Νέα ∆ηµοκρατία είναι έτοιµη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, µε συγκεκριµένο σχέδιο και εφαρµόσιµο πρόγραµµα.

Σας βρίσκει σύµφωνο η ρύθµιση που φέρνει η κυβέρνηση για τους κληρικούς και τους λαϊκούς υπαλλήλους της Εκκλησίας;

Από την αρχή είχαµε δηλώσει την αντίθεσή µας σε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ότι θα επαναφέρουµε άµεσα το προηγούµενο καθεστώς µισθοδοσίας, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε µονοµερείς αποφάσεις.

Στο κάτω-κάτω, η Ιστορία της Ελλάδας είναι συνδεδεµένη µε την Ορθοδοξία και οφείλουµε να διαφυλάξουµε το εργασιακό καθεστώς των κληρικών. ∆εν µπορεί οι µουφτήδες να πληρώνονται από το κράτος και οι κληρικοί µας όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έχει αποδείξει ότι εχθρεύεται οποιοδήποτε συνθετικό στοιχείο του έθνους και αυτό φαίνεται και από την πρότασή του για τη συνταγµατική αναθεώρηση και την καθιέρωση ουδετερόθρησκου κράτους, κόντρα στους ιστορικούς δεσµούς Ελλάδας - Ορθοδοξίας.

Ποιοι είναι, κατά τη γνώµη σας, οι τοµείς όπου θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η Νέα ∆ηµοκρατία, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα ∆ηµοκρατία θα δώσει άµεσα µεγάλο βάρος σε τρεις τοµείς: Στην οικονοµία, ώστε να διασφαλιστεί ένα πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις, µε µείωση εισφορών, σταθερό φορολογικό σύστηµα και µέτρα για την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών.
Στην ασφάλεια, όπου στόχος είναι να επαναφέρουµε το αίσθηµα ασφάλειας στους πολίτες. Επίσης, η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τους µπαχαλάκηδες που κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν.

Τέλος, στην Παιδεία. Στόχος είναι να ενισχύσουµε το δηµόσιο σχολείο και το δηµόσιο πανεπιστήµιο, εξασφαλίζοντας οικονοµική αυτάρκεια και αναβάθµιση του τρόπου λειτουργίας τους. Ηρθε η ώρα να απαλλαγούµε µια και καλή από το άσυλο ανοµίας που έχει µετατρέψει τα πανεπιστήµιά µας σε κέντρα κακοποιών.

Σηµαντικό, όµως, βήµα θα ήταν η αναθεώρηση του Αρθρου 16 για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων, για να καταστήσουµε την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης της Νοτιονατολικής Μεσογείου.

∆ραστηριοποιείστε χρόνια πολιτικά. Γιατί αποφασίσατε τώρα να πολιτευτείτε πρώτη φορά και γιατί διαλέξατε τον Βόρειο Τοµέα Αθηνών;

Με τα κοινά ασχολούµαι από φοιτητής, έχοντας διατελέσει γραµµατέας της ∆ΑΠ - Ν∆ΦΚ αλλά και πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆. Είναι πάγια άποψή µου ότι οι νέοι άνθρωποι οφείλουµε να ασχοληθούµε, αν πιστεύουµε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτήν τη µάχη θα τη δώσω για τους νέους ανθρώπους, τη γενιά µου. Για αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα για µια καλύτερη ζωή, για αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά εδώ ή και, αν έχουν µια δουλειά, αµείβονται µε λιγότερα απ’ όσα προσφέρουν.

Επιλέγω τον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, που είναι µια µικρογραφία της κοινωνίας. Μια περιοχή µε ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένεια και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε µέρα για ένα καλύτερο µέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Αυτή η µάχη είναι µάχη για να φύγει η κυβέρνηση των λαϊκιστών, είναι µάχη απέναντι στον αυταρχισµό, το «κουρέλιασµα» των θεσµών, την καταπάτηση των αρχών και αξιών της πατρίδας µας, απέναντι στους µπαχαλάκηδες της πολιτικής. Αυτήν τη µάχη οφείλουµε να την κερδίσουµε, για να αποδείξουµε ότι η νέα γενιά έχει κάτι άλλο να προσφέρει.