Στην ανάληψη του ρίσκου της παράτασης της κοινοβουλευτικής θητείας της σηµερινής κυβέρνησης µέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας, µε την ελπίδα πως ο χρόνος θα επουλώσει τις προβλεπόµενες απώλειες του κόµµατος στις εκλογές για την Aυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, δείχνει ότι προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν επιφυλάξεις για τα οφέλη µιας τέτοιας επιλογής, προκρίνοντας τις εθνικές εκλογές τον Μάιο ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας οδηγείται στο να προκρίνει το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, διαχωρίζοντας τις εθνικές εκλογές από τις κάλπες για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση, καθώς τις τελευταίες ηµέρες εµπειρότατοι αναλυτές και ερευνητές της κοινής γνώµης, στους οποίους «εµπιστεύεται» το Μέγαρο Μαξίµου από τη διενέργεια µυστικών δηµοσκοπήσεων έως την επιστηµονική ανάγνωση και τεκµηρίωση των κοινωνικών τάσεων, σε εµπιστευτικές συζητήσεις που είχαν µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, του παρουσίασαν µια εικόνα «γενικευµένης» πανωλεθρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που υιοθετήσει το σχέδιο των τριπλών εκλογών την άνοιξη. «Κράτα µια καλύτερη ήττα για το τέλος της τετραετίας, παρά µια συνολική συντριβή την άνοιξη» ήταν, εµµέσως πλην σαφώς, το µήνυµα που εισέπραξε από τα ευρήµατα των τελευταίων µυστικών δηµοσκοπήσεων, που δίνουν θεαµατικό προβάδισµα στη Ν.∆., και µάλιστα διψήφιας διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καταγράφουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% (χωρίς αναγωγή). ∆ηλαδή, του πήχη που θα του επιτρέψει να παγιώσει την παρουσία του στο κάδρο του πολιτικού συστήµατος ως ενός εκ των «συµβαλλοµένων» του ανερχόµενου διπολισµού.

Στις ίδιες µετρήσεις, που κοινοποιούνται εµπιστευτικά στον Αλ. Τσίπρα, τα ανησυχητικά στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικεντρώνονται µόνο στην πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης ή την ατοµική του επίδοση στο ερώτηµα για την καταλληλότητα της πρωθυπουργίας, αλλά και στην εικόνα γενικευµένης ισοπέδωσης των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα ως απότοκο της Συµφωνίας των Πρεσπών. Στην παρούσα συγκυρία, σε πολλούς νοµούς της Μακεδονίας η εκλογική δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει µονοψήφια ποσοστά. Ενα ακόµη σοβαρό πρόβληµα που επισηµαίνουν οι «δηµοσκοπικοί» σύµβουλοι του Μεγάρου Μαξίµου σχετίζεται µε την αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα µεγάλο τµήµα της πάλαι ποτέ κραταιάς «δεξαµενής» του έχει αποκοπεί σε διάφορες φάσεις της τελευταίας τετραετίας, µε αφορµή άστοχους κυβερνητικούς χειρισµούς επί σοβαρών γεγονότων-ατυχηµάτων, όπως η τραγωδία στο Μάτι. Η καθησυχαστική εκδοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά µε τη χαµηλή εκλογική συσπείρωση, που έχει «κολλήσει» στα επίπεδα του 45%-47%, είναι πως οι ψηφοφόροι που δεν επαναπατρίζονται φαίνεται να επιλέγουν την οδό της αποχής, µε εξαίρεση ένα αµελητέο κοµµάτι που επιλέγει άλλα κόµµατα, όχι όµως τη Ν.∆.

Το σίγουρο είναι πως ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να δροµολογήσει τριπλές εκλογές τον τελευταίο µήνα της άνοιξης, θα οριστικοποιήσει τις τελικές του αποφάσεις εντός του Μαρτίου, καθώς τότε θα έχει στα χέρια του ολοκληρωµένη εικόνα για το εύρος της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της κοινωνικής βάσης µε 2-3 νέες δηµοσκοπήσεις.

Ο αντίλογος που προβάλλει το Μαξίµου στις εισηγήσεις των υπουργών που προτάσσουν ως ωφέλιµο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό των πολλαπλών εκλογών την άνοιξη είναι πως η αρνητική ψήφος των πολιτών στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης και της Ευρωβουλής µπορεί να λειτουργήσει ως απορροφητήρας πρόσκαιρης εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά µε τους κατάλληλους χειρισµούς είναι εφικτή στη συνέχεια η αποκατάσταση των απωλειών από δύο αναµετρήσεις που ούτως ή άλλως δεν καθορίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Προς επίρρωση µάλιστα αυτής της επιχειρηµατολογίας υπογραµµίζεται η θετική επίδραση που θα έχουν στο εκλογικό σώµα το επόµενο διάστηµα πολλές από τις κυβερνητικές νοµοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η ρύθµιση των «κόκκινων» δανείων, η διευκόλυνση των φορολογουµένων µέσα από τη διαδικασία των 120 δόσεων για την τακτοποίηση των εκκρεµοτήτων τους, το επίδοµα στέγης, καθώς και οι δροµολογούµενες προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στην παρούσα φάση οι δηµοσκόποι, στους οποίους απευθύνεται ο Αλ. Τσίπρας για να έχει πλήρη εικόνα για την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ισχυρός άνδρας της Kapa Research, Ν. Ρουτζούνης, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της εταιρείας Alco, Κ. Παναγόπουλος. Τα δύο αυτά σηµαίνοντα στελέχη από τον χώρο των εταιρειών δηµοσκοπήσεων φέρονται ως «έµπιστοι κοµιστές» των αντιδράσεων της κοινής γνώµης από τις µυστικές δηµοσκοπήσεις που διενεργούν για λογαριασµό του Μεγάρου Μαξίµου. Από εκεί και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας για την εκπόνηση της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, µε αιχµή την εκλογική συµπεριφορά των πολιτών, ακούει µε προσοχή τις αναλύσεις που φτάνουν στο γραφείο του από ακόµα δύο διακριτά στελέχη στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας: τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εκτεθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του, και τον Γ. Λούλη, ο οποίος, λόγω της φιλικής σχέσης που διατηρεί µε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θ. Καρτερό, προσφέρει αφιλοκερδώς τις συµβουλές του στο Μέγαρο Μαξίµου κατά περίσταση.

Σε επίπεδο «προπαγανδιστικής» διαχείρισης των δηµοσκοπήσεων και εργαλειοποίησης των µετρήσεων της κοινής γνώµης µε όρους αµφιλεγόµενης επιστηµονικής τεκµηρίωσής τους, το παιχνίδι έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, επινοώντας τη µέθοδο της «ιντερνετικής» µέτρησης των αντιδράσεων των πολιτών, που συνήθως δεν είναι άγνωστοι ψηφοφόροι, καθώς τα ερωτήµατα αποστέλλονται σε πρόσωπα που έχουν περιληφθεί στην υποστηρικτική βάση δεδοµένων της Κουµουνδούρου. Στη συνέχεια, το αποτέλεσµα είναι σε µεγάλο βαθµό εγγυηµένο και ανά τακτά χρονικά διαστήµατα εµφανίζεται ως επιστηµονικό εύρηµα σε φίλα προσκείµενα προς την κυβέρνηση µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Ο Αλ. Τσίπρας στον στρατηγικό του σχεδιασµό για αποδυνάµωση της Ν.∆., ειδικά του Κ. Μητσοτάκη, που επεκτείνεται και µετά τις εθνικές εκλογές, φέρεται να έχει ως άτυπο σύµβουλο και τον πρώην γραµµατέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος δεν εγκρίνει το σενάριο ενδεχόµενης «σύµπραξης» της Φ. Γεννηµατά µε τη «γαλάζια» παράταξη. Ο Κ. Λαλιώτης, ναι µεν, υπερασπίζεται την «αυτόνοµη πορεία» του Κινήµατος Αλλαγής, αλλά εκείνο που δεν θα ήθελε να συµβεί µετά τις εθνικές εκλογές είναι, αφενός µεν, να είναι αυτοδύναµος ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.∆, αφετέρου δε η Φ. Γεννηµατά να βρεθεί σε καθεστώς «επιτροπείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆ηλαδή, η κοινοβουλευτική δύναµη του ΚΙΝ.ΑΛ. να µην είναι τόσο ισχυρή ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον Κ. Μητσοτάκη σε περίπτωση µετεκλογικής τους συνεργασίας να εξασφαλίσει αριθµητική υπεροχή υπέρ της Ν.∆. στο Κοινοβούλιο, δηλαδή 180 βουλευτές, που θα επιτρέπουν στον σηµερινό αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει µε άνεση και τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και συνάµα να καταργήσει τον νόµο περί απλής αναλογικής για τις αµέσως επόµενες εκλογές

Ο «γκουρού» και το μήνυμα στην κυβέρνηση

Η συµβολή του Ηλία Νικολακόπουλου στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασµού του Μεγάρου Μαξίµου χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, δεδοµένου ότι και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας τον θεωρεί «γκουρού» των δηµοσκοπικών αναλύσεων και κατά καιρούς οι δηµόσιες και όχι µόνον επιστηµονικές του αξιολογήσεις για τις τάσεις του εκλογικού σώµατος έχουν λειτουργήσει ως «λυσάρι» για την αντιµετώπιση δύσκολων δοκιµασιών της σηµερινής ηγεσίας της χώρας. Σηµειώνεται ότι ήταν ο άνθρωπος που εγκαίρως προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίµου πως θα πρέπει να ασχοληθεί µε την «αποδυνάµωση» του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ρεύµατος, που αρχίζει να παγιώνεται στην κοινωνία. «Το διακύβευµα της πολιτικής αντιπαράθεσης, και εκεί είναι το σηµείο αδυναµίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει η αντιπολίτευση να είναι το “φύγετε”.

Είναι ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύµα που, δεν πρέπει να εθελοτυφλούµε, υπάρχει έντονο στην κοινωνία. Στον λόγο των ΜΜΕ, της Ν.∆. και του ΚΙΝ.ΑΛ. επαναλαµβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι µια παρέα που διαχειρίζεται την εξουσία και δεν τον θέλουµε. Αν αυτό δεν σπάσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να είναι το πρώτο µέληµα να σπάσει το παγιωµένο, σε µεγάλο βαθµό, αίσθηµα του “φύγετε”», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην αριστερή εφηµερίδα «Εποχή». Μάλιστα, πρότεινε ως λύση κάτι που ήδη το κάνει το Μέγαρο Μαξίµου, προκειµένου να αποτραπεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο. «Το πιο εύκολο άνοιγµα που φαντάζεται κανείς, π.χ., είναι σε πρώην ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκεί υπάρχει δυσπιστία, πολλές φορές δικαιολογηµένη. Αλλωστε, υπάρχει δυσκολία στο άνοιγµα, αφού µετά το 2012 δεν έχει προκύψει ούτε κάποιο άλλο κοινωνικό κίνηµα στο οποίο να απευθυνθεί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ούτε άλλος κόσµος δίπλα του, καινούργια πρόσωπα, να εµπιστευτεί».

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019.