Στα «κάγκελα» βρίσκεται πληθώρα βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, με το βλέμμα στις κάλπες.

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί μεγάλη γκρίνια και μουρμούρα, με βουλευτές του κόμματος να μην μπορούν να χωνέψουν την υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα, τη στιγμή που οι ίδιοι έβαλαν «πλάτη» στα δύσκολα για την κυβέρνηση, ψηφίζοντας, όπως λένε, και νομοσχέδια που δεν ήθελαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωπική απογοήτευση πολλών βουλευτών είναι περισσότερο έκδηλη από ποτέ, καθώς δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη του πρωθυπουργού για άνοιγμα προς πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται εμφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι» όταν τους ζητούν κάποιο σχόλιο για τον ανασχηματισμό...

Παράλληλα, υπάρχει και η κατηγορία των στελεχών που ανησυχούν για την στροφή στην Κεντροαριστερά και τη διαφαινόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματός τους.

Κάνουν λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του κόμματος και αναρωτούνται κατά πόσο το «καινούριο» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός συνάδει με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα όλη την προηγούμενη περίοδο εξαπέλυαν μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Υπάρχουν άνθρωποι επίσης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί πολιτικά με τα συγκεκριμένα στελέχη και σε κάθε περίπτωση ξαφνιάστηκαν από τις επιλογές του Α. Τσίπρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα, με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να στρώνει το χαλί για τη δημιουργία ενός νέου φορέα και να συζητιέται για το αν τελικά η ρητορική για προοδευτικό πόλο θα μετατραπεί σε νέο κόμμα.

«Ρουκέτες» Κουρουμπλή για την μετεγγραφή Μωραΐτη

Πυρά κατά του πρώην συντρόφου του στο ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραϊτη εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ,με αφορμή τη συμμετοχή του πρώτου στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, ο υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και αναφερόμενος στα πυρά κατά της κυβέρνησης που εξαπέλυσε κατά το παρελθόν ο Θάνος Μωραϊτης, είπε ότι «εγώ δεν θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είχα πει αυτά που έχει πει ο ίδιος», προσθέτοντας ότι αθένας πριν μιλήσει πρέπει να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του.

Αντιδράσεις από τους 53+

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τάση των 53+ εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της και ζητάει να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τη συμμετοχή των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Ενδεικτό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού με τον ενδεικτικό τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα» που φιλοξενεί το site Commonality που απηχεί τις απόψεις της ομάδας 53+ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Π. Κλαυδιανός υπήρξε μέλος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ενώ η ιστοσελίδα Commonality είναι το βήμα των 53+ στο Διαδίκτυο.

Στο άρθρο του αναφέρει ότι η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη επιλογή ως «το λιγότερο λάθος» που δίνει έδαφος στην υπονόμευση της κυβέρνησης.

Κλείνοντας το άρθρο του ο Π. Κλαυδιανός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ανασχηματισμός σε μια κυβέρνηση είναι ευθύνη του πρωθυπουργού αλλά γίνεται μέσα σ΄ ένα πλαίσιο και εξυπηρετεί στόχους, οι οποίοι είναι συλλογικά ορισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ίσχυε ακόμα περισσότερο, διότι τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν σηματοδοτούσαν σειρά πραγμάτων που χρειάζονταν συζήτηση κάτι που έπρεπε να γίνει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού.

Αναλυτικά το άρθρο του Π. Κλαυδιανού αναφέρει τα εξής:

«Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα

Η αίσθηση που είχε διαμορφωθεί έως την Παρασκευή το πρωί σχετικά με τον επικείμενο μικρό ανασχηματισμό, ήταν ότι, ως συμπληρωματικός, θα είναι ρουτίνας, με εύλογες κινήσεις-τοποθετήσεις. Γι΄ αυτό και πέρασε αρκετός χρόνος απ΄ όταν προέκυψε η ανάγκη να συμπληρωθούν – ή και να μην πληρωθούν, λίγη φειδώ σε υπουργικές θέσεις δεν θα έβλαπτε– οι κενές θέσεις. Όμως, τελικά, δεν ήταν καθόλου έτσι. Ο ανασχηματισμός έχει πίσω του ολόκληρο σκεπτικό και στόχους, που εμπλέκονται με μια συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες του και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση.

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις

Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει, για το οποίο ως φαίνεται υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι πώς θα συνεχισθεί η προσέγγιση με την κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς: Θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα ή θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις; Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει.

Με την ευκαιρία, πρέπει να παρατηρηθεί ότι η όλη εργασία της πραγματοποίησης συμμαχιών και προσέγγισης της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, θα ήταν σωστό να σχεδιάζεται και παρακολουθείται από υπεύθυνη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να γίνεται ευκαιριακά και αποσπασματικά. Και, κυρίως , ότι αυτό είναι δουλειά του κόμματος και όχι της κυβέρνησης, ακόμα και όταν αξιοποιείται η εμπειρία και η γνώση της.

Με το βλέμμα και στην αριστερά

Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμα ζήτημα. Το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, υποδεικνύει ότι δεν πρέπει το ενδιαφέρον να είναι μονοσήμαντο προς την Κεντροαριστερά. Υπάρχει και η Αριστερά, την οποία μπορεί να τη συναντήσει κανείς με πολλές μορφές – διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, ανένταχτοι αριστεροί και αριστερές… Υπάρχει πολιτική και γι΄ αυτή την πλευρά; Υπάρχει σχέδιο προσέγγισης με όλο αυτό το δυναμικό; Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση εδώ.

Ο ανασχηματισμός σε μια κυβέρνηση είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Είναι αλήθεια αυτό, όπως είναι και το ότι ένας ανασχηματισμός γίνεται μέσα σ΄ ένα πλαίσιο και εξυπηρετεί στόχους, οι οποίοι είναι συλλογικά ορισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ίσχυε ακόμα περισσότερο, διότι τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν σηματοδοτούσαν σειρά πραγμάτων που χρειάζονταν συζήτηση. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού, ήταν δυνατόν να γίνει αυτό».