Το νέο μικροκομματικό παιχνίδι του Μαξίμου με την προεδρική εκλογή, καθώς όπως φάνηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας-παρωδία, απερρίφθη η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω το τι θα γίνει και με το άρθρο 32 με το οποίο ουσιαστικά επιχειρείται η αποδέσμευση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 προκειμένου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από τον λαό έλαβε 148 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το καταψήφισαν. Αυτό συνιστά πολιτική ήττα για το Μαξίμου που είχε αναδείξει το θέμα αυτό σε «σημαία» της Αναθεώρησης.

Η δεύτερη «σημαία» της Αναθεώρησης, η θρησκευτική ουδετερότητα, πέρασε μόλις με 151 ψήφους και μετά από ένα αληθινό θρίλερ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπερψηφιστεί στη δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου, δύσκολα θα βρεθούν 180 ψήφοι στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή. 

Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.

Για το αν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το άρθρο 32 στην ψηφοφορία του Μαρτίου αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας παράλληλα εκ νεόυ λόγο για «κυβέρνηση-κουρελού που προέβη σήμερα σε άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή υστεροβουλία».

Και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.»

Η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της. Σημειώνεται ότι αν στη δεύτερη ψηφοφορία το συγκεκριμένο άρθρο 32 παρ. 4 λάβει 151 ψήφους («περιέργως», μειωθεί από τους 221), τότε είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι από την επόμενη Βουλή, κατά συνέπεια, η προεδρική εκλογή του 2020 δεν θα αποσυνδεθεί από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Και ας ορκίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας πίστη στον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία, ένα χρόνο προτού ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Οι κινήσεις του Μαξίμου υποκρύπτουν -σύμφωνα και με την Αντιπολίτευση- μία προσπάθεια ναρκοθέτησης του βηματισμού της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με φόντο την προεδρική εκλογή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι στην επόμενη ψηφοφορία πιθανότατα η κυβέρνηση να κάνει… κωλοτούμπα με το άρθρο 32 παρ. 4.

Με τον τρόπο αυτόν η προεδρική εκλογή του 2020 θα θυμίσει εκείνη του Δεκεμβρίου του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν κατάφερε στην τρίτη ψηφοφορία να βρει 180 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα, η Βουλή διαλύθηκε και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Παιδεία-Περιβάλλον: Οι χαμένες ευκαιρίες της Αναθεώρησης

Ποια άρθρα υπερψηφίστηκαν και οδεύουν στην ψηφοφορία του Μαρτίου