H Παιδεία και το Περιβάλλον είναι οι μεγάλοι χαμένοι της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έτσι κι αλλιώς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικά οφέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα παραμένει κολλημένο στο παρελθόν με ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Και αν ακόμα δεκάδες στελέχη του και υπουργοί έχουν σπουδάσει (ή διδάσκουν) σε πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Βρετανίας, των ΗΠΑ κλπ, οι ίδιοι αρνήθηκαν την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος που θα επέτρεπε τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. 

Έτσι, η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να είναι μόνο κρατική. Και ας λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Κύπρο ή την γειτονική Βουλγαρία. Και ας φεύγουν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και ας χάνεται η ευκαιρία η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης ξένων φοιτητών.

Θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική, η επιχειρηματολογία των υπουργών ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ότι ο λόγος που δεν πρέπει να γίνουν μη κρατικά ΑΕΙ είναι για να μην δανείζονται οι φοιτητές...

Την ίδια ώρα, τα κρατικά (με συνταγματική βούλα) ΑΕΙ έχουν αφεθεί στο έλεος μπαχαλάκηδων, εμπόρων ναρκωτικών και λιανοπωλητών.

Η ευκαιρία λοιπόν χάθηκε για τουλάχιστον μία 10ετία. Ας σημειωθεί δε ότι υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ τέθηκε αυτή τη φορά και το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που το 2007 είχε ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και τελικά άλλαξε γνώμη.

Χαμένη όμως και η ευκαιρία για το Περιβάλλον, τη μεγάλη πρόκληση της εποχής και των επόμενων γενεών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε στην αλλαγή του άρθρου 24.

Η ΝΔ πρότεινε την τροποποίησή του, ώστε να προστατεύεται ρητά και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν να συμπεριληφθούν και άλλα καίρια ζητήματα, όπως η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων, η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και η ρητή υποχρέωση του Κράτους να κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις δημόσια και ιδιωτικά δάση που κάηκαν.

Οι  προτάσεις της ΝΔ: 

«Άρθρο 17: Οι διατάξεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εφαρμόζονται και στην περίπτωση απαλλοτριώσεων που κηρύσσονται κατ' εφαρμογήν πολεοδομικής, χωροταξικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Άρθρο 24: Προβλέπεται η λήψη μέτρων για τη συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υποχρεωτική αναδάσωση σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν και η κατοχύρωση περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε κάθε κρατική παρέμβαση. Δάσος λογίζεται η έκταση που, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης, φέρει τα οικεία χαρακτηριστικά κατά την 11η Ιουνίου 1975.»

Και εδώ η ευκαιρία χάθηκε για μια ακόμα 10ετία.