Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπει ότι η εισηγητική Βουλή, δηλαδή η παρούσα διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων και μπορεί να περιγράψει την κατεύθυνση, αλλά οι λεπτομέρειες και το περιεχόμενο καθορίζεται από την επόμενη Βουλή, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.

«Αν ίσχυε αυτό που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν δεσμευτικό το περιεχόμενο της εισηγητικής πρότασης αυτής της Βουλής, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια δεύτερη αναθεωρητική και βεβαίως απαξιώνεται απολύτως ο ρόλος του κυρίαρχου λαού ο οποίος παρεμβάλλεται ενδιάμεσα» εξήγησε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρατήρησε ότι γίνεται μια κουβέντα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, «γιατί συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να αποδεσμευτεί η εκλογή του Προέδρου από τον κίνδυνο διάλυσης της Βουλής. Τουλάχιστον εμείς το εννοούμε πραγματικά και ουσιαστικά δεν είμαστε σίγουροι αν το επιθυμεί και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας τις αναφορές Τσίπρα στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου το 2020 και το κάλεσμά του να πει και η ΝΔ ποιο πρόσωπο θα στηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Αυτό από μόνο του αποτελεί μια εκτροπή από τη διαδικασία η οποία πρέπει να τηρείται σε μια συνταγματική αναθεώρηση. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να συνδέεται με πρόσωπα, με συγκεκριμένες επιλογές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να εργαλειοποιείται ουσιαστικά στα χέρια της όποιας κυβέρνησης, της όποιας αντιπολίτευσης. Εδώ αποφασίζουμε επί της αρχής για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι τώρα κουβέντα και τοποθέτηση ενός πρωθυπουργού το να ζητάει να απαντήσει η αντιπολίτευση για το ποιον θα στηρίξει ή όχι στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης και ακριβώς δείχνει και το πόσο τη σέβεται τη συνταγματική αναθεώρηση. Υποβαθμίζει και το ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας μιας τέτοια κουβέντα.»

Ο ίδιος επανήλθε και στο θέμα των χορηγήσεων υπηκοότητας σε αλλοδαπούς, λέγοντας ότι η ΝΔ παρακολουθεί στενά το ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση, όπως τόνισε, δεν έχει δώσει δείγματα αξιοπιστίας.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όμως την εξέλιξη αυτή, γιατί πληροφορούμε ότι έρχεται αυτό το διάστημα στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις για την τροποποίηση του τρόπου απόδοσης των ιθαγενειών. Αυτό σε μια τέτοια περίοδο είναι απόλυτα ύποπτο και απαράδεκτο για εμένα, ο νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα πριν από 3-4 χρόνια δεν νομίζω οτι χρήζει καμιάς τροποποιήσεως. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή η οποία θα δημιουργήσει ένα θολό τοπίο.»

Τέλος, για τους απόδημους Έλληνες και το δικαίωμα ψήφου, είπε: «Είναι ντροπή για όλο το πολιτικό μας σύστημα αυτό που είναι συνταγματική υποχρέωση δηλαδή να φροντίζουμε για τη ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού να μην το πράττουμε ως πολιτικό σύστημα. Η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ αλλά τώρα έχουμε έναν ακόμη σοβαρότερο εμπαιγμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήθεν έκανε μια επιτροπή για να αντικρούσει τις πιέσεις της ΝΔ, αυτή η επιτροπή έπρεπε να έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν τα έφερε ακόμα και ακούμε για μια γελοιοποίηση του όλου ζητήματος με τη δήθεν δυνατότητα να εκλέγονται από τους απόδημους τρεις μόνο βουλευτές. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η σοβαρότητα. Είναι αναγκαίο να δοθεί αυτή η δυνατότητα είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στους έλληνες του εξωτερικού και είναι υποχρέωση μας η οποία πηγάζει μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα.»