Την παρουσίασαν ως την κορυφαία στιγμή της κυβερνητικής τους θητείας. Ο λόγος για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις «καινοτόμες» προτάσεις, όπως η... δαιδαλώδης διαδικασία διάρκειας έξι μηνών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η ΝΔ παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για την αναθεώρηση -επανέφερε μάλιστα και την πρόταση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που πρώτος είχε καταθέσει προ ετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απλός βουλευτής.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποφάσισε (παρά τις διαφωνίες της) να βρει κοινό τόπο με την κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής Προέδρου, προκειμένου να μην διαλύεται η Βουλή και να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Όπως δηλαδή έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, τον Δεκέμβριο του 2014. 

Ακριβώς αυτή η στάση της ΝΔ δημιούργησε αμηχανία στο κυβερνών κόμμα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να ευτελίζει τη Βουλή και τους θεσμούς. Ετσι, εξετάστηκε σοβαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές του, μετά τον αιφνιδιασμό της ΝΔ που θα υπερψηφίσει το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ, θα καταψηφίσουν την ίδια τους την πρόταση!

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σκόπευε να πάρει πίσω το άρθρο για πρόωρες εκλογές,  μπλοκάροντας την αναθεώρηση του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη μη διάλυση της Βουλής. Η κίνηση αυτή ωστόσο κρύβει την σκέψη ότι στην επόμενη Βουλή, ενδεχομένως κυβέρνηση να είναι η ΝΔ, και θα πρέπει να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο με 180 ψήφους και όχι με 151.  

Ο ίδιος Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά θα απέχουν από το να ψηφίσουν το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συμπληρώσει το απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών (αν τον συμπληρώσει, η επόμενη Βουλή θα το υπερψηφίσει με 151).

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους: «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά».  

Με την νέα πραγματικότητα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο άρθρο τινάζει μόνος του την αναθεώρηση στον αέρα αφού αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος έφερε προς αναθεώρηση και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του, μόνο και μόνο για να μη δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεώρηση με τη δική της πολιτική λογική.

Μετά από λίγες ώρες, ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα το ξανασκέφτηκαν. Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του έγιναν μπροστά σε δεκάδες κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για… fake news.

«Το τελευταίο ημίωρο - μια ώρα δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα. Κυκλοφορεί ως fake news ότι τάχα δήλωσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις προτάσεις για το άρθρο 32. Οσο αυτό είναι στο επίπεδο των fake news η συζήτηση περιορίζεται στα προβλήματα της δημοκρατίας. Πληροφορήθηκα όμως ότι επι αυτού του fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι μεγάλο ολίσθημα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην Ολομέλεια για να συνεχίσει

«Η ΝΔ κάνει αυτή την κοινοβουλευτική πονηρία και μετά την συμπληρώνει με χειρότερο ατόπημα. Να τοποθετείται με δήλωση που δεν έγινε ποτέ. Η συζήτηση στην επιτροπή πήγε καλά γιατί υπήρξε σεβασμός και δεν καταφεύγαμε σε fake news Μην σκιαμαχείτε. Να έχετε ήθος και να μην τοποθετείστε επι fake news. Να ανταλλάξουμε επιχειρήματα όχι με fake news και δηλώσεις που δεν υπάρχουν».

Οι πηγές της ΝΔ κάνουν λόγο για «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού», ενώ συμπληρώνουν ότι «είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία».

«Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...», καταλήγουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Και χτύπημα από Κοντονή

Τα βάσανα του Κατρούγκαλου και του ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσαν εκεί. Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε με την άποψη της Νέας Δημοκρατίας ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης στο ακριβές περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου:

«Η αποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Άρα να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος» είπε ο κ. Κοντονής

Όμως οι «βόμβες» του τέως υπουργού Δικαιοσύνης δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32, η οποία θέλει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν η Βουλή δεν επιτύχει την εκλογή.

Ο κ. Κοντονής μίλησε ακόμη και για αλλοίωση Πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Όποιος λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος. Άλλο οι υπερεξουσίες όπως το ότι μονομερώς ο ΠτΔ μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτουν εντάσεις τραγικές» είπε.