Tη μάχη για το Κέντρο, εκεί όπου παραδοσιακά κρίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, θα δώσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί στην Πειραιώς να κάνουν λόγο διαρκώς για το άνοιγμα προς όλους τους χώρους και τη διεύρυνση τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το Κέντρο, ωστόσο γνωρίζουν ότι στον συγκεκριμένο χώρο αυτήν τη στιγμή η Ν.Δ. έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να προσελκύσει κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων. Κι αυτό γιατί με την πολιτική της και, ιδίως, με την καθαρή της στάση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία έχει ελαχιστοποιήσει τις απώλειες προς τα δεξιά της. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα που επιχείρησαν να την «αλώσουν» εκ των δεξιών (Νέα Δεξιά, Δύναμη Ελληνισμού κ.λπ.) ουσιαστικά παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ δημοσκοπικά δεν ανιχνεύονται καν.

Την ίδια ώρα, στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, το Ποτάμι βρίσκεται υπό διάλυση, το Κίνημα Αλλαγής παραμένει στάσιμο στα γκάλοπ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει ευρύτερες μάζες για τη «σοσιαλδημοκρατική» στροφή του. Στη μάχη για την επικράτηση στο Κέντρο, που θα αποτελέσει και το «κλειδί» για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. κατεβαίνει και με προτάσεις και με νέα στελέχη. Ανάμεσα σε αυτά είναι δύο αναμενόμενες «μεταγραφές» -ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Πικραμμένου και στη συνέχεια του Ποταμιού, και ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής του Ποταμιού και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.-, αλλά και άλλες προσχωρήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος.

Είναι, επίσης, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, στενός συνεργάτης επί χρόνια της Αννας Διαμαντοπούλου και νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., και άλλα νέα κομματικά στελέχη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως για παράδειγμα η Ξένια Παπασταύρου, γνωστή προσωπικότητα στον χώρο του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδρυτής της ΜΚΟ «Μπορούμε», με ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική δράση. Στον χώρο των συνομιλητών της ηγεσίας της Ν.Δ. παραμένουν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο επικεφαλής της εταιρείας Upstream Μάρκος Βερέμης, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή και ο καθηγητής Πολυτεχνείου Μάνος Ματσαγγάνης, που ήταν ομιλητές και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, έχουν επίσης ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Πειραιώς. Το Κέντρο, βέβαια, κερδίζεται και με τις προτάσεις και τις ιδέες. Οι έμπειροι παρατηρητές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας είδαν ότι τον Ιανουάριο η μεγάλη πλειονότητα των επίκαιρων ερωτήσεων, αναφορών και λοιπών μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους «γαλάζιους» βουλευτές αφορούσαν θέματα υγείας, παιδείας και οικονομίας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πολύ και μελετά διαρκώς το θέμα της παιδείας, το οποίο για τον ίδιο είναι το βασικό εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.

Φορολογία

Στην οικονομία, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων, παροχής φορολογικών κινήτρων στις ξένες επενδύσεις και στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, μέτρα τα οποία θα δώσουν ανάσα στους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, επισκέφθηκαν τα γραφεία γνωστής αθηναϊκής νεοφυούς επιχείρησης.

«Εχουμε το περιθώριο να μειώσουμε τη φορολογία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην εργασία, ώστε να επενδύουν περισσότεροι στην Ελλάδα. Και να παρέχουμε περισσότερα κίνητρα σε ξένες επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουμε τη φορολογική πολιτική ως ένα εργαλείο που θα φέρει νέα κεφάλαια», δήλωσε από εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα ότι η δική του πολιτική μπορεί να φέρει στη χώρα κεφάλαια και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 9/2/2019