Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύονται για τη Φώφη Γεννηματά οι υποψηφιότητες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που καλείται να το λύσει εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό αρκεί το κόμμα να βγάλει βουλευτή στην περιφέρεια, επιθυμεί να είναι υποψήφιος στη γενέτειρα της οικογένειας, την Αχαΐα. Όταν μάλιστα πρόσφατα ρωτήθηκε σχετικά σημείωσε, ότι «η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει την οριστική απάντηση από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία φέρεται να του έχει αντιπροτείνει να μην είναι υποψήφιος στην Αχαία, όπου υπάρχει ήδη εν ενεργεία βουλευτής του Κινήματος και στενός συνεργάτης της, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αλλά σε κάποια άλλη περιφέρεια, όπου επιθυμεί αυτός. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διαφωνεί, με άμεσους του συνεργάτες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην καθόλου υποψήφιος, αν δεν είναι στην Αχαΐα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα αρκετό καιρό για τη θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την έδρα στην Ά Θεσσαλονίκης, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του και αυτή η υποχρέωσή του έναντι της χώρας. «Υποχρέωση μου είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να κτυπώ το κουδουνάκι του κινδύνου και, βεβαίως, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου», επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει που θα είναι υποψήφιος.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει πως δεν έχει «κλειδώσει» κάτι ενώ, τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες -εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη - είναι δύο και αντικρουόμενα, με τις δύο υποψηφιότητες να παρουσιάζονται ως άρρηκτα αλληλένδετες μεταξύ τους.

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για συμμετοχή και των δύο πρώην προέδρων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση της πανστρατιάς και της ενότητας του χώρου εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας. Άλλωστε, το εν λόγω σενάριο υποστηρίζουν εδώ και καιρό τόσο οι «Παπανδρεικοί», όσο και οι «βενιζελικοί».

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος «κόβονται» από τα ψηφοδέλτια και μένουν έξω από την επόμενη Βουλή. Εντός μάλιστα των κομματικών τειχών υπάρχουν «φωνές» που ζητούν την αποστρατεία τους, ώστε αφενός να δοθεί το μήνυμα της ισχυρής ανανέωσης και αφετέρου ο χώρος να γυρίσει σελίδα, με αφορμή την σκληρή κόντρα τους που κρατάει από τα παλιά.

Τρίτο σενάριο δεν διακρίνεται στον ορίζοντα..

Αποδόμηση Τσίπρα και επανεκκίνηση με συνέδριο 

Στο μεταξύ, αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω στον πόλεμο που έχει κηρύξει στον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του είναι η Φώφη Γεννηματά, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τα υπόγεια του Μαξίμου. 

Το σήμα μάλιστα το έδωσε στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ενώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα οδοφράγματα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιχειρεί με το ανέβασμα των τόνων και της χρησιμοποίησης βαριών χαρακτηρισμών κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, να περιχαρακώσει τα όρια του κόμματός της, προκειμένου να αναχαιτίσει την επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να το λεηλατήσει - με όχημα διάφορους δορυφόρους και γυρολόγους της Κεντροαριστεράς - ώστε να δώσει τη μάχη των κρίσιμων εκλογικών με αξιώσεις καταγραφής του, ως το ισχυρότερο μπλοκ προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ποντάρουν στην αποδόµηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πλήξουν το πολιτικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Στόχος να καταφέρει το ΚΙΝΑΛ να καταγράψει ένα διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων του τόπου.

Την ίδια στιγμή στρέφουν τα πυρά τους και κατά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι αποτελεί «πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ.

Με φόντο τις ερχόμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ προχωρά στην γρήγορη ανασύνταξη των δυνάμεων του κόμματος της, με πρώτο βήμα το έκτακτο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 30 και 31 Μαρτίου, που θα ολοκληρώσει τη μετατροπή του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο φορέα. Άλλωστε, η Χαριλάου Τρικούπη ποντάρει πολλά στο συνέδριο, αφού το θεωρεί καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση να λάβει το ΚΙΝΑΛ ισχυρή εντολή στις επικείμενες εκλογές. Επιτελικά μάλιστα στελέχη του κόμματος ελπίζουν σε μια πετυχημένη διαδικασία και εκτιμούν ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα αναπτυχθεί δυναμική, εξαιτίας και της διαδικασίας εκλογής συνέδρων.

Για το σκοπό αυτό, καλούν τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, καθώς και όλα τα στελέχη του προοδευτικού χώρου να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατικής παράταξης στα χέρια τους, συμμετέχοντας ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι το σώμα του συνεδρίου θα αποτελείται από 4.500 αντιπροσώπους. Οι 3500 θα εκλεγούν με μονοσταυρία στις Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος στις 3 Μαρτίου ενώ, θα συμμετέχουν και 1000 αριστίνδην.

Όποιος πολίτης δεν είναι μέλος και επιθυμεί να λάβει μέρος στην εκλογή συνέδρων, μπορεί μέσω της σχετικής πλατφόρμας, να εγγραφεί στα μητρώα του κόμματος έως τις 15 Φεβρουαρίου, με αντίτιμο 3 ευρώ.

Το συνέδριο δεν θα αναδείξει νέα ηγεσία, αφού η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πριν 15 μήνες στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς από 212.000 πολίτες και η θητεία λήγει το 2021. Θα εκλεγούν όμως καθοδηγητικά όργανα (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή), χωρίς ποσοστώσεις και πρόνοιες για τη συμμετοχή των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν, τα οποία θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα αδρανοποιηθούν για χάρη του ενιαίου φορέα.

Εν όψει συνεδρίου συγκροτούνται τρεις ομάδες εργασίας. Η ομάδα «Οργάνωσης Συνεδρίου» που θα έχει την ευθύνη για την εκλογή συνέδρων και όλα τα διαδικαστικά, της «Πολιτικής Εισήγησης» που θα επεξεργαστεί το πολιτικό κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση στο σώμα των συνέδρων και του καταστατικού που θα αναλάβει να το προσαρμόσει στις νέες συνθήκες.

Δεύτερο βήμα, η διατύπωση ξεκάθαρων λύσεων που προτείνει το κόμμα, καθώς και η ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου, στα βασικά τουλάχιστον στρατηγικά ζητούμενα, όπως οι μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε να μην θολώνει η εικόνα και το πολιτικό στίγμα του κόμματος. Στρατηγικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής, που απαντά με ένα μεγάλο «όχι» στη λογική των μετώπων, με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αυτόνομη πορεία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του Μαρτίου.

Αυτό που επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, ότι «οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος και οξυγόνο.» Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις που θα παίρνονται από το ενιαίο κέντρο που θα εκλέξει το συνέδριο θα δεσμεύουν άπαντες.

Τρίτο βήμα, η ενδοκομματική νηνεμία για να οδηγηθεί το σύνολο του χώρου στο συνέδριο χωρίς αναταράξεις, αλλά και ενωμένο στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν.

Εν τω μεταξύ τόσο η «Επιτροπή ψηφοδελτίων», όσο και οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών για να κλείσουν της εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών – απομένει ένα 30% - τις υποψηφιότητες για της δημοτικές ενώ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ζυμώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο, όπου σταδιακά ανακοινώνονται νέα ονόματα υποψηφίων, όπως του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου.

Να σημειωθεί ότι εν όψει συνεδρίου και εκλογών, συνεχίζονται οι περιοδείες κορυφαίων στελεχών. Στο «στίβο» των εξορμήσεων μπήκε και η Φώφη Γεννηματά με στόχο να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και να μιλήσει απευθείας με τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μόνο θυμηδία προκαλεί στους παλαιότερους, αλλά και νεώτερους του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του, μέσω εκδηλώσεων.

Κατά την ομιλία της μάλιστα στη Χίο, η κ. Γεννηματά έκανε μάλιστα λόγο για πρόθυμους μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019, αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό»

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι όσοι προσπαθούν σήμερα να μιμηθούν ή να αντιγράψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι όσοι τον πολέμησαν με φανατισμό, υπενθυμίζοντας το «βρώμικο ΄89». «Οι ίδιοι που συκοφάντησαν και οδήγησαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα διοργανώνουν εκδηλώσεις για να «τιμήσουν» τη μνήμη του», σχολιάζουν δεικτικά οι ίδιοι κύκλοι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 09/02/2019