Αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και μάλιστα δυο φορές σε πιθανό μελλοντικό ενδεχόμενο νέας – τέταρτης- ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μολονότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρουσίασε ως επικρατέστερο ένα τέτοιο σενάριο, εντούτοις οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η συγκεκριμένη κίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από «Τα ΝΕΑ».

Πιο συγκεκριμένα, οι «βολές στον αέρα» από τον Γιάννη Δραγασάκη, αφορούσαν τους φορολογουμένους οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ενώ σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο θα κληθούν εκ νέου οι ίδιοι να σηκώσουν άλλο ένα φορτίο που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μετά από εννέα χρόνια αυστηρής λιτότητας.
Μάλιστα κάποιοι περισσότερο απαισιόδοξοι αναλυτές κάνουν λόγο όχι μόνο για τους φορολογουμένους αλλά -σε ακραία περίπτωση- και για τους καταθέτες, ή τουλάχιστον όσους τηρούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά άνω των 100.000 ευρώ.


Υπενθυμίζεται πως από το 2016 έχει τεθεί σε ισχύ η πανευρωπαϊκή οδηγία για το Bail in και παρότι τραπεζικές και ευρωπαϊκές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησής της στην Ελλάδα, ωστόσο είναι ορατή.


Παρ΄όλα αυτά, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως μια τέτοια περίπτωση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματωθεί καθώς υπάρχει οδηγία προβλέπει πως αν μια τράπεζα βρεθεί σε σημείο πτώχευσης, οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα καλύπτουν το κόστος αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, ζητείται από τους πιστωτές να συνεισφέρουν, ενώ τελευταίοι συμβάλλουν εκείνοι που έχουν μη καλυπτόμενες καταθέσεις.