Σε φάση διαχείρισης της μεγάλης του εκλογικής ήττας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως άλλωστε φάνηκε και από την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ακολούθησε ηττοπαθή τακτική, αποφεύγοντας να μιλήσει καθαρά για νίκη του κόμματός του στις επικείμενες εθνικές εκλογές ενώ, το ενδιαφέρον είναι πως ο δεν εστίασε στην επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ΝΔ

Όπως αναφέρουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, ενδεικτικό της μεταστροφής του είναι το γεγονός ότι την 1η Δεκεμβρίου, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, εμφανιζόταν βέβαιος για νίκη του κόμματός του, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Το 2019 θα είναι έτος ορόσημο, για μια νέα νικηφόρα πορεία για την Αριστερά, για τη δικαίωση των αγώνων μας και των θυσιών του λαού»,

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας συζήτηση στη Βουλή δήλωσαν «πως ο πρωθυπουργός που φέρνει μόνο ήττες έγινε πια και πρωθυπουργός της ηττοπάθειας» καθώς, όπως επεσήμαναν, «σήμερα ο κ. Τσίπρας δεν αποτόλμησε καν να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές», αρκούμενος πια στην πρόβλεψη ότι θα διαψευσθούν οι υπερβολικές προσδοκίες της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «συνειδητά ή μη ο κ. Τσίπρας μετατρέπεται πια σε διαχειριστή της ήττας του.» Αναφερόμενοι στους κκ. Τσίπρα και Καμμένο στη ΝΔ έκαναν λόγο για «ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων» παραπέμποντας στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: το τελευταίο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. «Η σαπουνόπερα ευτυχώς τελειώνει σε 100 μέρες καθώς οι πολίτες θα απαλλάξουν την χώρα από τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους της» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Το αρνητικό κλίμα για το κυβερνών κόμμα αποτυπώνουν ξεκάθαρα και οι δημοσκοπήσεις , οι οποίες παρά τις «παροχές» και τα «ταξίματα», δεν δείχνουν αλλαγή του παγιωμένου σκηνικού ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Αυτός είναι και λόγος που γίνονται δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο των εκλογών και επανέρχονται οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την ψαλίδα με τη ΝΔ συνεχώς να ανοίγει, με την κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από τον μέσο όρο στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Η υπόθεση του «Μακεδονικού» πληγώνει όσο τίποτε την κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άλλου χαρακτήρα τιμωρητική ψήφο

Ενδεικτική του κλίματος αποτελεί η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε για λογαριασμό της Βεργίνα Τελεόρασης, σύμφωνα με την οποία, η ΝΔ προηγείται με δέκα μονάδες διαφορά και ποσοστό 31,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει ποσοστό του 21, 1%,

Κι ενώ, καταφανώς οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα της…γκαζόζας, εκτιμούν πως σε ποσοστό 39,2% κανένα από τα κόμματα δεν τήρησε την στάση που έπρεπε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας μ αυτόν τον τρόπο πως ο πολιτικός κόσμος, στάθηκε κατώτερος των εθνικών περιστάσεων.

Ανάλογη είναι και δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα» που δείχνει τη ΝΔ να έχει εκτοξεύσει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7% και ΚΚΕ με 6,1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κόμματα από τα οποία προέρχονται τα «πολιτικά ρετάλια» που στηρίζουν την κυβέρνηση – κουρελού καταποντίζονται. Όπως το Ποτάμι που λαμβάνει 1,9% και οι ΑΝΕΛ 1,3%. Παράλληλα, στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση (του Κυριάκου Βελόπουλου).

Η δημοσκόπηση πάντως που πάγωσε και προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι με έρευνα της Ευρωβουλής που δείχνει τη ΝΔ να είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας.

Πιο συγκεκριμένα :

- Ν.Δ. 39.2%
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 25.0%
- Χρυσή Αυγή 7.0%
- ΚΙΝΑΛ 6.8%
- ΚΚΕ 6.4%
- ΛΑΕ 2.6%
- Ένωση Κεντρώων 2.3%
- ΑΝΕΛ 1.3%
- Άλλο 9.2%

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο υπολείπονται με μεγάλη διαφορά από τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν καταλαμβάνουν ούτε τη δεύτερη θέση.

Ακόμη και στις μετρήσεις για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι δείχνουν απέχθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά αποδοκιμασίας των υποψηφίων του να αυξάνονται.

Οι χαμηλές πτήσεις που καταγράφουν οι Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα, h Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, και ο Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά, έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου καταγράφει δεινή ήττα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη δημαρχία του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, Νίκος Ταχιάος, προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 21,6%, τη στιγμή που η «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, βρίσκεται μόλις στο 11,0%. Δηλαδή, η διαφορά τους είναι στις 11 μονάδες.