Κακά τα μαντάτα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου αφού πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση. Μαζί του συμφώνησε και η ΝΔ.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εφόσον ο Πάνος Καμμένος διαγράψει έναν βουλευτή του θα μείνει με τέσσερις (μαζί με τον ίδιο) εκλεγέντες το 2015 με τους ΑΝΕΛ και τον Αριστείδη Φωκά που όμως το 2015 εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων.

Με αυτό τον τρόπο διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές που να εξελέγησαν με το ίδιο κόμμα.

Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν το πολυσυζητημένο τουίτ είχε συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικών ομάδων κατά την οποία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είχε ταχθεί υπέρ της χθεσινή απόφασης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, σχετικά με τα άτομα που θα αποτελούν μια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Νωρίτερα, με ένα… ανορθόγραφο τουιτ ο Πάνος Καμμένος έκανε γνωστές τις προθέσεις του σχετικά με το «σήριαλ» της διαγραφής ή όχι του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ουσιαστικά ο κ Καμμένος δίνει μια παράταση για τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου με την ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε δώσει για τις 10:00 το πρωί στον βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γράφει ότι θα καταθέσει τη διαγραφή στην ολομέλεια «αφού μιλήσω στη Βουλή». Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για την ένταξη της πΓΔΜ θα ξεκινήσει μέσα στην ημέρα όμως οι πολιτικοί αρχηγοί (μέσα σε αυτούς και ο Πάνος Καμμένος) αναμένεται να μιλήσουν το βράδυ της Παρασκευής.

Εξηγώντας, δε, τον λόγο που δίνει την παράταση γράφει ότι «αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα».