«Δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Τόνισε πως «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μας ορίσει τους Μουφτίδες ενώ χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια την επικήρυξη των 8 τούρκων στρατιωτικών την ώρα που μετέβαινε στην γείτονα ο Έλληνας πρωθυπουργός.»

Αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Λοβέρδος είπε, ότι « Δεν έχουμε εικόνα διότι οι δύο παράλληλοι μονόλογοι εχθές εν είδει συνεντεύξεως τύπου δεν μας έδωσαν να καταλάβουμε τι έχει διαμειφθεί στην επί δυόμιση ώρες συνάντησή τους που σημειωτέον ήταν συνάντηση κατά μόνας».  

Οσον αφορά το θέμα των Μουφτήδων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για τελείως απαράδεκτη και λανθασμένη συσχέτιση ενός θέματος προστασίας των δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο όπως είναι η Σχολή της Χάλκης με ένα θέμα εσωτερικής ελληνικής έννομης τάξης που αφορά τη δικαστική εξουσία στην Ελλάδα το θέμα των μουφτήδων.

«Οι Μουφτήδες είναι δικαστές στην Ελλάδα δεν εκλέγουμε δικαστές, οι δικαστές στην Ελλάδα ακόμα και όταν είναι μουφτήδες προκύπτουν μέσα από διαδικασίες δημόσιες όχι εκλογών, ούτε θα τους διορίσει ο Ερντογαν τους Μουφτήδες. Οι μουφτήδες έχουν δικαστικές εξουσίες δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει ανισότητα σε ότι αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν το συσχέτισε και αυτό. Άρα παρότι ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λεει ορισμένα πράγματα που είναι στη θετική κατεύθυνση στα όσα είπε μετά τη συνάντηση δεν ξέρουμε τι διημείφθη επί άλλων θεμάτων που είναι κρίσιμα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν μπορεί να συζητηθεί το θέμα των αμυντικών δαπανών με την Τουρκία σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν γίνεται.

«Είμαστε 2-3 χώρα στο ΝΑΤΟ σε εξοπλισμούς αλλά το ΝΑΤΟ μας κατηγορεί ότι τα λεφτά τα δίνουμε για συντάξεις και για μισθούς δεν τα δίνουμε κατά 20% των δαπανών για εξοπλισμούς και έρευνα. Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό Σημίτη να έχει προτείνει στον Ερντογάν τότε αντί του κόστους των πολλαπλών παραβιάσεων γιατί και αυτοί ισχυρίζονται ότι κάνουμε εμείς διάφορα, να κάνει ο καθένας από μια συμβολική, δεν προχωράνε αυτά. Το ότι ετέθη πάλι από τον έλληνα πρωθυπουργό- θέλω να μάθω με ποιους όρους ετέθη και τι απάντησε η άλλη πλευρά- δεν είναι κακό αλλά επιτέλους δεν γνωρίζουμε. Απαιτούμε, και αυτό λεει η ανακοίνωση μας που μόλις εκδώσαμε, ότι τώρα που θα επιστρέψει στην Ελλάδα πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και ο λαός», τόνισε. 

Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Ανδρέας Λοβέδος έκανε λόγο για κοινοβουλευτική παρακμή.

«Ζήσαμε ότι 6 βουλευτές νοούνται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία δηλαδή στη δεδηλωμένη επί σχεδίων νόμων 2 εξ αυτών όμως παραμένουν σε κόμμα το οποίο δεν παρέχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει ... Αυτό είναι παρακμή, είναι κατάντια που θα πάει αυτή η κατάσταση; Μόνο με εκλογές θα λυθούν αυτά. Το κυρίως θέμα αυτής της περιόδου είναι η ακαταστασία!», είπε χαρακτηριστικά.