Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, σήμερα, Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος,προστάτου των Κηπουρών.  

Από το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε επιβεβαίωναν άλλα ούτε και διέψευδαν την επίσκεψη στη Χάλκη, λέγοντας πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί.  

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Ενα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότ μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολήτης Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Αγκυρα.  

Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Ελληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών.