Χαρακτηριστικά φαιδρής κωμωδίας αποκτά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο

Οι απειλές του Πάνου Καμμένου φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, του οποίου η παραίτηση είχε προαναγγελθεί από την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή δεν έγινε πράξη.

Νωρίτερα είχε ισχυρισθεί στους δημοσιογράφους που τον αναζήτησαν ότι.... είχε χαλάσει το αυτοκίνητό του και γι' αυτό καθυστερούσε.

Πρόκειται για μια δικαιολογία που δεν στέκει, καθώς στην περίπτωση που θα έκανε πράξη την παραίτηση που είχε αναγγείλει εδώ και καιρό, την έδρα θα έπαιρνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, ο οποίος έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ, στηρίζει την κυβέρνηση και θα ψήφιζε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, ο πραγματικός λόγος πίσω από τη μη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου είναι για να κερδιθεί πολιτικός χρόνος και να βρεθεί η φόρμουλα, προκειμένου να μην διαλυθεί η ΚΟ του Πάνου Καμμένου, απασφαλίσει και μετατραπεί σε κινούμενη βόμβα για την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, φαίνεται να μεθοδεύεται παρέμβαση του Βούτση, ώστε να αλλάξει άρον άρον ο Κανονισμός της Βουλής για να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ, χωρίς να φανεί ξεκάθαρα ότι αυτό γίνεται για να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ.

Συζητούν δηλαδή αντιθεσμικές λύσεις και είναι έτοιμοι να κάνουν θεσμικές ακροβασίες και ερμηνεύσουν κατά το δοκούν τον κανονισμό της Βουλής, ώστε ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει τα προνόμιά του, μη αντιλαμβανόμενοι ότι υποβιβάζουν το Κοινοβούλιο και ευτελίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Τη Δευτέρα η διάσωση του Καμμένου 

Η διάσωση του Πάνου Καμμένου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού ο Νίκος Βούτσης συγκαλεί την Επιτροπή Κανονισμού της βουλής, προκειμένου να συζητήσουν για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προταθούν κινούνται στην κατεύθυνση οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρούν τα προνόμιά τους, ακόμα κι αν απολέσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα. Τα προνόμια αυτά αφορούν τα δικαιώματα λόγου των πολιτικών αρχηγών, αλλά και πρακτικά και θεσμικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναμένεται να καταθέσει πρόταση προκειμένου ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος να μην χάσουν τα προνόμια του αρχηγού κόμματος στη Βουλή.

Η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει ότι όσοι έχουν αναδειχθεί στις εκλογές αρχηγοί κομμάτων θα διατηρούν την ιδιότητά τους και τα προνόμιά τους στη Βουλή ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι 5 βουλευτές.

Υπό εξέταση τελεί εάν παράλληλα θα αλλάξει και η διάταξη που θα επιτρέπει στους βουλευτές που θέλουν να αλλάξουν Κοινοβουλευτική Ομάδα να λογίζονται ως «κανονικά» μέλη της ΚΟ του νέου κόμματος που θα επιλέξουν, ώστε αυτή να μην διαλύεται, όπως κινδυνεύει να συμβεί στην περίπτωση των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, μία δήλωση του Δημήτρη Τζανακοπουλου έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, όταν αναφέρθηκε στο αν πρέπει να διαλύονται ή όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».

Μετά από αυτή τη δήλωση πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια και δεδομένα γύρω από μια πιθανή αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να «σώσει» τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη από την διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Πλέον όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο θυμίζουν κωμωδία που δυστυχώς συνιστά τραγωδία.

Σπυράκη: Όλοι έχουν καταλάβει ότι Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά γεγονότα στο κοινοβούλιο, η ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υποκύψει στους «εκβιασμούς» Καμμένου ενώ την ίδια στιγμή ζητά από το Νίκο Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής.

«Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός -για λόγους που εκείνος γνωρίζει- είναι έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό του, προκειμένου ο συνεταίρος του να μην αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την κοινή τους διακυβέρνηση» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για να προσθέσει.

«Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι παιχνίδι. Η Ν.Δ. καλεί τον κ. Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής και να μην αποδειχθεί και εκείνος μέρος αυτής της παρακμιακής συναλλαγής».

ΝΔ για «παραίτηση» Παπαχριστόπουλου: Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα

Την νέα αναβολή στην «παραίτηση» του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, η οποία εντάσσει και το νέο «επεισόδιο» της «παραίτησης» του βουλευτή στο πλαίσιο του «κυβερνητικού μαγειρέματος» από την πλευρά του Μαξίμου, ενώ καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Βουλής ότι αυτή τη φορά δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.