Ενδεχόμενες νέες μεταγραφές βουλευτών προανήγγειλε ο Νίκος Βούτσης, παίρνοντας τον λόγο κατά την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, παραδεχόμενος ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτήν την κατάσταση που έχει γίνει δημιουργηθεί στην Βουλή, προσθέτοντας όμως ότι η σύνθεση της Βουλής είναι αυτή ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:

«Στη χθεσινή διαδικασία δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα εάν δεν ανέκυπτε. Όταν ανέκυψε το πρόβλημα έγινε η εφαρμογή του σχετικού άρθρου. Κατά τα άλλα είναι φανερό πως αν συνεχίσει - διότι προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της βουλής - το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 - ή δεν ξέρω πόσους αύριο, λιγότερους ή περισσότερους - ανεξάρτητους βουλευτές, δεν είναι δυνατόν ο καθένας από αυτούς να συμμετέχει στην πρακτική που ακολουθούσε η βουλή». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έλαβε πριν λίγες μέρες ψήφο εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές, ωστόσο αυτή η πλειοψηφία του δεν είναι κοινοβουλευτική και πρέπει να επαναβεβαιώνεται σε κάθε νομοσχέδιο. Γίνεται αντιληπτό, ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξαρτάται από τις «ορέξεις» των ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία έχει διαμορφωθεί στη Βουλή δεν μπορεί να προχωρήσει για τους επόμενους 8 μήνες όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, αυτή η εύθραυστη πλειοψηφία δεν μπορεί να μακροημερεύσει όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει μπροστά κρίσιμα νομοσχέδια, όπως την προστασία της Α΄ κατοικίας, αλλά και το διαχωρισμό της Εκκλησίας – Κράτους.

Όπως διαφάνηκε από τον Νίκο Βούτση, υπάρχουν διεργασίες για αύξηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλίσει τους 151. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προσχωρήσουν στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Σπύρος Δανέλλης, η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ( ή τον Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος θα λάβει την θέση του αν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος) και Κώστας Ζουράρις. Αυτό όμως θα σημαίνει και την διάλυση την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.