Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού µε τη µέθοδο της «εργαλειοποίησης» της Συµφωνίας των Πρεσπών, την παρασκηνιακή ενορχήστρωση ανορθόδοξων πρακτικών για την πρόκληση διαλυτικών φαινοµένων σε όµορους χώρους, όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάµι, µε στόχο την εξασφάλιση σε πρώτη φάση ad hoc πλειοψηφιών στη Βουλή, αποτελεί το προοίµιο ενός ευρύτερου σχεδίου ποδηγέτησης των εξελίξεων ακόµη και για µετά τις εθνικές εκλογές.

Ο συγκεκριµένος σκοπός, που αγιάζει στην παρούσα συγκυρία όλα τα σκανδαλώδη µέσα, καθώς προς επίρρωσή του εναρµονίζεται ένα «κακό συναπάντηµα», δηλαδή µια ετερόκλητη συµµαχία «προθύµων», «αποστατών» και «προβοκατόρων», µε κριτήρια που υπερβαίνουν τη δεοντολογία της πολιτικής, εξυπηρετεί τη µετεκλογική προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ προς δύο κατευθύνσεις µε έναν κοινό παρονοµαστή... Την απόλυτη λεηλασία του χώρου της Κεντροαριστεράς και την αποδυνάµωση της Νέας ∆ηµοκρατίας µέσα από την ενθάρρυνση ενός νέου κόµµατος στα δεξιά της µε εχθρικές διαθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε ακόµη και αν η «γαλάζια» παράταξη κερδίσει τις εθνικές εκλογές, σχηµατίζοντας αυτοδύναµη κυβέρνηση, να µην µπορεί να εξασφαλίσει συναινέσεις εντός Βουλής για την αριθµητική κατοχύρωση των 180 βουλευτών, που θα της επιτρέπουν να «µακροηµερεύσει», είτε στη δοκιµασία της προεδρικής εκλογής το 2020 είτε στην πρωτοβουλία της για αποκατάσταση της πολιτικής ρευστότητας, καταργώντας άµεσα τη νοµοθεσία της Αριστεράς για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Την περασµένη Πέµπτη το βράδυ, ανήµερα δηλαδή του Αγίου Αντωνίου, η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, Φ. Γεννηµατά, κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Τατοΐου στην Κηφισιά, όπου βρίσκεται η οικία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και γνωστού εκδότη Αντ. Λιβάνη, προκειµένου να του ευχηθεί από κοντά για την ονοµαστική του εορτή. Λίγα λεπτά πριν φτάσει στην οικία του, δέχθηκε ένα τηλεφώνηµα από στενό της συνεργάτη, ο οποίος βρισκόταν ήδη εκεί. Στη συνοµιλία που ακολούθησε, την προετοίµασε να είναι προσεκτική και να έχει τον νου της, διότι είχε αντιληφθεί πως κάποιοι ήθελαν να της στήσουν επικοινωνιακή παγίδα και να την εµφανίσουν ως «καλοπροαίρετη συνοµιλήτρια» του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και κύριων µελών της κυβέρνησης της Αριστεράς, που για πρώτη φορά είχε προσκληθεί σχεδόν σύσσωµη στη γιορτή του Αντ. Λιβάνη, όχι από τον ίδιο, αλλά από τον γιο του, Ηλία, που ήταν και υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούµενες εθνικές εκλογές. «Εχουν φέρει και φωτογράφο οι ΣΥΡΙΖΑίοι», φέρεται να της είπε χαρακτηριστικά.

Το γνώριζε

Ο µόνος από τη Χαριλάου Τρικούπη που γνώριζε εξαρχής για το «προσκλητήριο» των αριστερών υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού στη γιορτή του 94χρονου Αντ. Λιβάνη ήταν ο επί σειράν ετών σύµβουλος στην εκδοτική επιχείρηση της οικογένειας, πρώην υπουργός και πρώην γραµµατέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης. Ο τελευταίος εδώ και καιρό διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε το Μέγαρο Μαξίµου, έχει προνοµιακές σχέσεις µε τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, κυρίως όµως µε τους υπουργούς Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρη και Υποδοµών, Χρ. Σπίρτζη, µε τους οποίους συναντάται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα είτε στην οικία τους είτε για γεύµα σε εστιατόρια των Αθηνών. Οι τακτικές του επαφές µε ισχυρούς παράγοντες από το σύστηµα εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο µέχρι σήµερα ποτέ δεν έχει αποδοκιµάσει δηµοσίως για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, σε συνδυασµό µε τις πληροφορίες ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει «ορκισµένος εχθρός της οικογένειας Μητσοτάκη», καθιστούν τον Κ. Λαλιώτη «αφανή» πρωταγωνιστή των διεργασιών που επιχειρεί να προωθήσει το Μέγαρο Μαξίµου σε βάρος της Ν.∆. του Κ. Μητσοτάκη, ακόµη και αν αυτό έχει εκλογικές απώλειες για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, την οποία από θέση αρχής ο ίδιος ποτέ δεν θα ήθελε να την ξαναδεί ως «γαλάζια κυβερνητική τσόντα», όπως συνέβη την περίοδο που ο Ευ. Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε µε τον Αντ. Σαµαρά.

Κοντολογίς, ο κ. Λαλιώτης ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προτιµούν τη «συνεργασία» του κόµµατος µε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα και εργάζεται για την αποτροπή ενδεχόµενης παροχής συναίνεσης προς τον κ. Μητσοτάκη από τη Χαριλάου Τρικούπη, σε περίπτωση που ο τελευταίος κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Για να επανέλθουµε στη γιορτή του Αντ. Λιβάνη, όπου τελικά η Φ. Γεννηµατά απέφυγε κάθε επαφή µε τον Αλ. Τσίπρα, προετοιµασµένη για το «πολιτκό σκηνικό» που ήθελαν να αναδείξουν, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ένιωσαν εκνευρισµό και αµηχανία µόλις είδαν τον έναν µετά τον άλλον τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν την εµφάνισή στην οικία του. Ανάµεσα σε αυτούς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαµάνης.

Ακήρυχτος πόλεμος

Οι πολιτικές επιδιώξεις του Αλ. Τσίπρα απέναντι στον ακήρυχτο πόλεµο εναντίον των κοµµάτων της Κεντροαριστεράς κατεγράφησαν εσχάτως µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, τα πρόσωπα που «προθυµοποιήθηκαν» να τον συνδράµουν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του συνεργαζόµενου µε το Κίνηµα Αλλαγής ΚΙ∆ΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο αµφιλεγόµενος πλέον πρόεδρος της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, βρίσκονται επί ξυρού ακµής σε ό,τι αφορά την πολιτική τους προοπτική. Ο µεν Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο αποδοκίµασε και ο αδελφός του, Νίκος, δεν είναι βέβαιο πως θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές µε το Κίνηµα Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, ενώ ο Θ. Θεοχαρόπουλος διεγράφη και πλέον αναζητά αλλού πολιτική στέγη. Προσώρας, πάντως, το σενάριο της φηµολογούµενης συνεργασίας ανάµεσα σε όσους ακολουθήσουν από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. τον Θ. Θεοχαρόπουλο ή τον Γ. Παπανδρέου από το ΚΙ∆ΗΣΟ σε περίπτωση αποχώρησής του από το ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε από κοινού να σχηµατίσουν µια νέα κίνηση, υποστηρικτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών, δεν επιβεβαιώνεται.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/1/2019