Τις αρνητικές συνέπειες που είχε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την πανηγυρική ανακοίνωση της Άγκυρας στην οποία επιχαίρει την «επικείμενη ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Οι «βαθυστόχαστες», όπως τις χαρακτηρίζει, εκτιμήσεις Τσίπρα και Κοτζιά για τη στάση της Τουρκίας καταρρέουν, τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ διαφαίνεται παράλληλα πως θα διαμορφωθεί στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. αναρωτιέται ποια θα είναι «η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος» και τονίζει καταλήγοντας ότι είναι σίγουρο πως άρχισε «μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Κουμουτσάκου:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής στο νόμο που κύρωσε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, οι δήθεν βαθυστόχαστες εκτιμήσεις Τσίπρα και Κοτζιά για τη στάση της Τουρκίας καταρρέουν.

Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το "Βόρεια Μακεδονία" και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποιά θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος;

Ένα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε»