Εν μέσω ακραίας πόλωσης κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Αντιπολίτευση βρίσκεται στα «κάγκελα» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι οι συνταγματικές τροποποίησεις των Σκοπίων βρίσκονται στον αέρα. Έπρεπε να φτάσουμε στο «παρά πέντε» ψήφισης της Συμφωνίας προκειμένου να γίνει γνωστό ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μία συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας χωρίς να έχει στη διάθεσή της το τελικό ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει λέγοντας ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων. 

Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα «βαριά χαρτιά» στην κοινοβουλευτική «μάχη», ενώ εντός της ημέρας αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση -μέσω γραπτής δήλωσης– του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα εξαπολύσουν «πυρά» κατά του πρωθυπουργού τόσο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας όσο και για τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ωρών με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους τονίζοντας την ιστορικότητα των ημερών αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει η ψήφιση της Συμφωνίας για τις μελλοντικές γενιές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος θυμήθηκε λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας να κάνει αντιπολίτευση απέναντι στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Λίγο νωρίτερα, φορείς για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απλοί πολίτες δίνουν «ραντεβού» έξω από το κοινοβούλιο σε μία έσχατη μάχη ώστε να μην ψηφιστεί η Συμφωνία.

Πάντως από την κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του (σ.σ την οποία θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ), τον πρόσφατα διαγραφέντα από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που θα συνταχθούν με τον πρωθυπουργό. Έτσι στους 151 μπορεί να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει. Γρίφος παραμένει η στάση δύο ακόμη μελών της κυβέρνησης οι οποίοι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και διεγράφησαν πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Εάν και οι τρεις υπουργοί συνταχθούν στο πλευρό του Τσίπρα, τότε οι «πρόθυμοι βουλευτές» μπορεί να φτάσουν τους 154.