Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της  Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για άλλη μια φορά το θέμα της Συμφωνία προκάλεσε ένταση και ενστάσεις στη Βουλή, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για θολές πρακτικές στην συγκεκριμένη Συμφωνία, η οποία σήμερα καλεί την Ολομέλεια να εγκρίνει μια Συμφωνία στα τυφλά, αφού παρά τις πιέσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν έγινε εγκαίρως.

Ομολογία Κατρούγκαλου

Μάλιστα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε) και ζ) της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η FYROM όφειλε να κυρώσει την συμφωνία και να θέσει σε ισχύ το τροποποιημένο Σύνταγμά της πριν η Ελλάδα κυρώσει την συμφωνία και το πρωτόκολλο εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

O κ. Κατρούγκαλος ομολογεί επίσης ότι δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου συντάγματος θέλοντας έτσι να αποφύγει να απαντήσει για την παραπάνω παραβίαση της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Όταν μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το κείμενο διαπιστώθηκε ότι είναι το παλιό κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ, με τον κ. Κατρούγκαλο να διευκρινίζει ότι οι αλλαγές ενσωματώνονται στο τέλος του κειμένου κι όχι μέσα σ’ αυτό.  

«Ο λόγος που προσκόμισα τα έγγραφα από την ιστοσελίδα της Βουλής των Σκοπίων είναι για να σας δείξω ότι η συνταγματική τους τάξη είναι να βάζουν τις τροποποιήσεις στο τέλος του Συντάγματος. Μετά πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση αργότερα των τροποποιήσεων» είπε για να καταλήξει στο κυνικό συμπέρασμα ότι αυτό που «ζητάτε δεν υπάρχει».

Δένδιας: Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβο

Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ απάντησε: «Είπε ο Υπουργός ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο κείμενο και επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μου ότι θα μείνει το Σύνταγμα των Σκοπίων ως έχει», τόνισε και έκανε λόγο για σαφή αναφορά πλέον σε «Μακεδόνες και Μακεδονία». «Δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε συζήτηση τέτοιου θέματος. Η κυβέρνηση μάς είπε για τροποποίηση Συντάγματος και τώρα μας λέει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ενιαίο κείμενο και θα μείνει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία και θα υπάρχει πρόσθετο ψήφισμα να το χρησιμοποιεί όπως θέλει η ΠΓΔΜ. Αυτό είναι πλήρης εξαπάτηση», είπε σε έντονο ύφος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο Συντάγματος Σκοπίων με ενσωματωμένες τις τροπολογίες. «Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος. Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Κινδυνεύουμε να μην ενσωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο. Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά» Γιατί αν μπορεί το ψήφισμα να μείνει χωριστό από σώμα Συντάγματος καταλαβαίνετε τι τρύπα στο νερό κινδυνεύει να γίνει εδώ. Να μείνει Σύνταγμα ως έχει και ένα ψήφισμα χωριστό που θα χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει η γειτονική χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος είπε: «Δεν είναι δυνατόν να προχωράμε σε διαδικασίες κύρωσης μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αν τα καταθέσει. Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας» είπε.

Ειδικότερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος του ΠΓΔΜ. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.  

«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό» είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.  

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο Συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν την ευθύνη της κύρωσης.   «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε.  

Το θέμα -παρεπίπτον ζήτημα, όπως αποκλήθηκε- απορρίφθηκε διά της εγέρσεως και κατά πλειοψηφία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία διά εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας. 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ.Κασιμάτη. Το κείμενο ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.   «Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου 'Μακεδονικός λαός', φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια» είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος των Σκοπίων, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της γειτονικής χώρας.

  Και αυτή η ένσταση απορρίφθηκε.

  Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζονται.