Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήλθε η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγκρίθηκε με 29-26 από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ουσιαστικά η Ολομέλεια καλείται να εγκρίνει μια Συμφωνία στα τυφλά, αφού παρά τις πιέσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν έγινε.

Mε την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος του ΠΓΔΜ. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό» είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο Συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν την ευθύνη της κύρωσης.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε.

Το θέμα -παρεπίπτον ζήτημα, όπως αποκλήθηκε- απορρίφθηκε διά της εγέρσεως και κατά πλειοψηφία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία διά εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ.Κασιμάτη. Το κείμενο ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου 'Μακεδονικός λαός', φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια» είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος των Σκοπίων, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της γειτονικής χώρας.

Και αυτή η ένσταση απορρίφθηκε.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και ένα ακόμα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ώρα που θα συζητείται η Συμφωνία. 

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής

Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις κινήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αποκλειστικό θέμα τις Πρέσπες είναι στο τραπέζι.

Το είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο» τόνισε. 

Υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πάντως δηλώνει θετικός στην ψήφιση των Πρεσπών. Αλλά και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς το επανέλαβε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Ο ίδιος είπε πάντως ότι η σκοπιμότητα της πρότασης μομφής είναι θέμα της ΝΔ. Υπέρ της πρότασης θα ψηφίσει, όπως είπε στον ΣΚΑΙ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Αλλά και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει φορέσει τη στολή του «μακεδονομάχου», επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει πρόταση μομφής, «υπό την προϋπόθεση να αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση».