Σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται και σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας για την Συμφωνία των Πρεσπών, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι το κείμενο που έχει φέρει για να ψηφίσουν στην Επιτροπή δεν είναι στο σύνολό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπίμως κρύβονται αναφορές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξύτατες αντιδράσεις λόγω αλυτρωτισμού.

Αλλά η πιο σοβαρή καταγγελία είναι από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές οι οποίοι ζητούν όλο το κείμενο της συμφωνίας μεταφρασμένο. Ελεγαν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε εκτυπωμένο το κείμενο του Συντάγματος που έχει αναρτήσει η ΠΓΔΜ θέλοντας να δείξει ότι δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες του.

Η ΝΔ δια του τομέαρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, επανέλαβε μάλιστα εμφατικά το αίτημά της για την κατάθεση του ενιαίου κειμένου του τροποποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας το προαπαιτούμενο για τη συζήτηση και αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση δεν το προσκομίζει, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν αλυτρωτισμοί.

«Η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες, χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα» είπε επίσης και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση σε ένα κενό.

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα, για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για δεύτερη ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς, διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή».

Κανέλλη: Γιατί υπάρχει αναφορά σε «Μακεδόνες» γειτονικών χωρών;

Τη στάση του Γιώργου Κατρούγκαλου, καυτηρίασε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι: «Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. Να ακολουθούμε ότι μας λέει το “his master voice” αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;».

Η καχυποψία περί απόπειρας του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών να προκαλέσει σύγχυση ενισχύθηκε όταν οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το επίμαχο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος, διαπιστώνοντας ότι οι αναφορές σε «μακεδονικό λαό» παραμένουν αναλλοίωτες και στο κείμενο του Συντάγματος.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατήγγειλε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το άρθρο 49 καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων» και συγκεκριμένα της πΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού, ενώ άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ερμήνευαν τη διατήρηση της αναφορές σε «Μακεδόνες» ως αλυτρωτική αναφορά επιμένοντας στην ανάγκη μετάφρασης του κειμένου.

Κικίλιας: Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

Η ΝΔ ζητά και την επιστολή του Νίκου Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Καμμένου περί χρηματισμού και τις αιτίες που οδήγησαν τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση. Ζητούν να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησής του.
«Επισημαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την επιστολή παραίτησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Έχοντας μελετήσει τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά θεωρούμε ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα ή πολιτικές εκτιμήσεις για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Και το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την επιστολή Κοτζιά

Την σοβαρότητα της υπόθεσης σχετικά με την καταγγελία Καμμένου ότι το «ΠΡΑΤΤΩ», η πολιτική κίνηση του Νίκου Κοτζιά, «έχει μετατραπεί σε "ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ"» αναδεικνύει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από την θέση του υπουργού Εξωτερικών ώστε να γίνει γνωστό «τι έχει συμβεί τελικά».

«Είστε υποχρεωμένος» να δημοσιοποιήσετε το έγγραφο αυτό μέσω της Βουλής, αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό ο κύριος Λοβέρδος.

Στα αγγλικά το έδωσε ο Κατρούγκαλος

Αίσθηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντί του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή κάποιου επίσημου κειμένου που διαθέτει το ελληνικό Υπουργείο, κατέθεσε στην Επιτροπή το αγγλικό κείμενο του Συντάγματός της, το οποίο όπως δήλωσε εντόπισε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης πΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος με την αντιπολίτευση να ζητά τη μετάφραση του στα ελληνικά από την επίσημη υπηρεσία του υπουργείου.