Τον Σπύρο Δανέλλη όρισε ως ανεξάρτητο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο για τις Πρέσπες.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ξεκινά το απόγευμα. Σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, η Επιτροπή διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, από 1 η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ένας ανεξάρτητος. Με την απώλεια ΚΟ από πλευράς Ποταμιού, τα μέλη της Επιτροπής είναι 54.  

Ο Σπύρος Δανέλλης έδωσε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και έχει ταχθεί υπέρ των Πρεσπών. Έτσι με την ψήφο του, εφόσον πλέον είναι ο 1 ανεξάρτητος της Επιτροπής, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το «28» (απόλυτη πλειοψηφία στην Επιτροπή) και θα είναι σε θέση να στείλει τις Πρέσπες στην Ολομέλεια.

Ο Σπύρος Δανέλλης από την πλευρά του υποστήριξε πως ο ίδιος, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι επιθυμούσε να παραμείνει μέλος στις δύο επιτροπές που συμμετείχε προηγουμένως.

Στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών φαίνεται να είναι σε θέση να βρει άλλους 5-8 βουλευτές για την απόλυτη πλειοψηφία.

Νωρίτερα, κύκλοι από τη Νέα Δημοκρατία είχαν επισημάνει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα δώσει μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι ίδιες «πηγές» προειδοποιούσαν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast track.

«Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast track, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί. Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική. Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την Επιτροπή».

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκληθεί αντιδράσεις από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως τον Δημήτρη Καμμένο, αλλά και τον Στάθη Παναγούλη (εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος μιλά για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Δείτε τις επιστολές: