Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση ή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο, με στόχο να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη της εβδομάδας ενώ, σήμερα ξεκινά η πρώτη μάχη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης, ενώ η Επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 17.00.

Εκεί αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη έχει κάνει άνω – κάτω τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι).  Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι καθώς το κόμμα στο οποίο ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μένει πλέον με τέσσερις βουλευτές και πλέον δεν αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα. Ως εκ τούτου, το θέμα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή περιπλέκεται.

Όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν πως θα περάσει από την ολομέλεια ακόμα και αν «κολλήσει» στην επιτροπή μετά και την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τις διαφοροποιήσεις στα κόμματα, τις ανεξαρτοποιήσεις και τις μεταγραφές, είναι βέβαιο – αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική ανατροπή στο παρά πέντε της ψηφοφορίας – ότι η κυβέρνηση έχει τους 151.

Έτσι, τα σίγουρα «κουκιά» για τις Πρέσπες είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης που διεγράφη από το Ποτάμι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διεγράφη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη,  αλλά και τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους δύο ακόμη μέλη της κυβέρνησης τα οποία – αν και έχουν διαγραφεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ – προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει «σημαία» τους την καταψήφιση της Συμφωνίας.

Πρόκειται για την υπουργό Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη Βασίλη Κόκκαλη.

Αν οι δύο πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί με την κ. Παπακώστα από τη «Νέα Ελληνική Ορμή» συνταχθούν με τους κυβερνητικούς βουλευτές, τότε «η λίστα των προθύμων» μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 154.