Mε τους γνωστούς πέντε «δανεικούς» βουλευτές, το Μαξίμου εξασφάλισε τους 151 και η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Κουντουρά και Κόκκαλης διεγράφησαν από το κόμμα του Καμμένου, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα μετά τις Πρέσπες, ο Κ.Ζουράρις είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. Η υπουργός Κ.Παπακώστα έκανε μια επικοινωνιακή κίνηση παραίτησης, αλλά δεν έγινε δεκτή...

Όσο για τον κ. Δανέλλη, η περίπτωσή του είναι πλέον γνωστή.

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πρέπει πρώτα να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στο Μαξίμου ψάχνουν τη δεύτερη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και όλα δείχνουν ότι πέντε με έξι ψήφοι κρίνουν την απόλυτη πλειοψηφία. 

Διαβάστε επίσης: Η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ που έφτασε στην Αθήνα

Τα σίγουρα «κουκιά» για τις Πρέσπες είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης που διεγράφη από το Ποτάμι. Σύνολο 147. Σχεδόν σίγουροι θεωρούνται οι Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα, αν δεν υπάρξει κάποια δεύτερη σκέψη της τελευταίας στιγμής. Τα κουκιά ανεβαίνουν στο 149. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Κατ΄αρχάς είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης. Το Ποτάμι συνεδριάζει το απόγευμα για να πάρει τις τελικές αποφάσεις της με τις γραμμές να είναι πολλές.

Αμυράς και Ψαριανός ζητούν να καταψηφιστεί, υπάρχει το σενάριο της αποχής από τη διαδικασία, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν την απελευθέρωση των βουλευτών να πράξουν ανάλογα με τη συνείδησή τους. Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης από την ομιλία του στη Βουλή φάνηκε να «γέρνει» προς τις Πρέσπες. Αλλά και ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι έχουν ξεκαθαριστεί κάποια θέματα σχετικά με τη Συμφωνία, αλλά ακόμα αναζητούν την ισορροπία. Ο ίδιος, πάντως, είναι κοντά στο «ναι». Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις.

Υπάρχει και η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος θα δεσμευθεί από την απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα ψηφίσει στην περίπτωση που η ψήφος γίνει η κρίσιμη για το 151.

Η περίπτωση Ζουράρι απέκτησε νέο ενδιαφέρον, λόγω μιας αποστροφής του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη που έδωσε στο Βεργίνα TV. Παρόλο που δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «εάν ο κ. Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Για αρκετούς εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» και ο Βασίλης Κόκκαλης. Διεγράφη μεν από τους ΑΝΕΛ και στήριξε την κυβέρνηση, έχει τονίσει ότι δεν ψηφίζει τις Πρέσπες, αλλά μπορεί και να αλλάξει άποψη, αν χρειαστεί.

Το πρώτο θρίλερ στην Επιτροπή της Βουλής

Εν τω μεταξύ, το πρώτο σοβαρό εμπόδιο που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Από τα 55 μελη της Επιτροπής, τα 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 28 πλέον προέρχονται από την Αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Το Ποτάμι ήδη αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα υπενθυμίζει τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής: «Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των Επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση. Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ».