«Τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, η 20ή Αυγούστου του 2018 είναι μια ιστορική ημέρα, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και το ίδιο πρέπει να συνεχίσει και η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν θα είναι αυτή.»

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στην ομιλία που εκφώνησε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επίσημος προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου, ο κ. Μοσκοβισί χαριτολόγησε λέγοντας ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων στο κοινοβούλιο έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε χωρίς τη συνήθη πίεση των ΜΜΕ.

Για τον ίδιο λόγο ωστόσο, είπε ότι θα συντομεύσει την επίσκεψή του στη χώρα μας, προκειμένου να μην συνδεθεί με τις συζητήσεις που διεξάγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εξάλλου, όπως διευκρίνισαν, από το περιβάλλον του, είχε δεχθεί την πρόσκληση για τη σημερινή επίσκεψη, πριν από τα Χριστούγεννα.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα πέντε μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα δεν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, αλλά διαφέρουν από τομέα σε τομέα».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εξηγώντας τους κινδύνους ανέφερε πρώτον ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και στους νέους φτάνει το 38%, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναστραφεί το brain drain και δεύτερον επειδή το τραπεζικό σύστημα αν και βελτίωσε τη θέση του τα τελευταία χρόνια, είναι εύθραυστο.

Τέλος σημείωσε ότι το επίπεδο των spreads στο δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται γεγονός που υποδηλώνει την ανησυχία των αγορών ως προς την τρωτότητα της οικονομίας.

Εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει 16 μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Μάλιστα εν όψει της δεύτερης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ότι οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες παραθέτοντας τέσσερις προκλήσεις:

Η πρώτη αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως τις συνθήκες επενδύσεων. Είναι ένα θέμα που όπως τόνισε, συζήτησε σήμερα με πολλούς επιχειρηματίες. Για να δοθεί νέο ξεκίνημα στις επενδύσεις επιβάλλεται η ολοκλήρωση της εφαρμογής του l’Asset Development Plan για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν νέους επενδυτές, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά την πλήρη ανόρθωση του τραπεζικού κλάδου, ώστε να διευκολύνουν τις πιστώσεις. Το τρίτο είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος. Στο σημείο αυτό επέμεινε η πρόοδος να επικεντρωθεί στην ποιότητα της διοίκησης.

Το τέταρτο είναι η εξασφάλιση ότι η ανόρθωση της οικονομίας να είναι επωφελής για όλους τους πολίτες. Είμαστε όλοι στο πλευρό της Ελλάδας, είπε εμφατικά, θυμίζοντας τη δήλωση του προέδρου Γιούνκερ.