Κορυφώνεται η μάχη στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν για δεύτερη ημερα τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης.

Τόσο εντός της Βουλής που διεξάγεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και εκτός, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ καταγγέλει εκ προοιμίου ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προετοιμάζεται να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές» και προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν.

Πυρά Μπακογιάννη κατά κυβέρνησης 

Τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη θύμισε στους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε η βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι τη λύση θα δώσει σύντομα ο λαός με τις εκλογές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη πολιτική συναλλαγή, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 151 ψήφους, είτε μέσω φιλοξενίας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσω διατήρησης ορισμένων προσώπων σε υπουργεία.

Βορίδης: Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας 

«Ελπίζω να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι ήδη είναι κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας πως αυτό ισχύει ακόμη κι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης «διότι στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» και κάλεσε να «μην αποτολμηθεί αλλαγή των πλειοψηφιών στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές».

 «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ' οιανδήποτε εκδοχή ακόμη κι αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι στηρίζεται σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» ανέφερε και απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε ότι «μην αποτολμηθεί κύριε πρόεδρε να αλλάξουν οι πλειοψηφίες στις Επιτροπές της Βουλής στη βάση του συσχετισμού της ψήφου εμπιστοσύνης».

Όπως είπε, ο Κανονισμός της Βουλής, είναι σαφής: «Η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, γίνεται με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και έτσι θα γίνει με τα νέα δεδομένα. Ακόμη όμως και αν μετρήσει η κυβέρνηση τους τρεις βουλευτές που είναι υπουργοί και δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώς ή κακώς είναι 148. Αυτά».

Γεωργιάδης: Είναι κυβέρνηση εξαγορασμένων - O Τσίπρας είναι υποκριτής

«Η Ελλάδα δεν αντέχει να δοθεί η Μακεδονία από μια κυβέρνηση εξαγορασμένων ανθρώπων». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας αναφορά στην αλλαγή της στάσης του κ. Κόκκαλη, ο οποίος, όπως τόνισε, προ τριών μηνών δήλωνε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοσία».

«Είναι προφανές ότι είναι μια κυβέρνηση εξαγορασμένων ανθρώπων. Η Ελλάδα δεν αντέχει να δοθεί η Μακεδονία από μια κυβέρνηση εξαγορασμένων ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης

Βενιζέλος: «Σχηματίζεται κυβέρνηση πολιτικών ρεταλιών»

Για φαινόμενα πρωτοφανούς θεσμικής παρακμής έκανε λόγο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δική του παρέβαση στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στη Βουλή.

«Πάμε για κυβέρνηση, συγγνώμη για την έκφραση, πολιτικών ρεταλιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, λέγοντας ότι χάρη στο PSI εκείνης της περιόδου (που ο ίδιος έφερε), μπόρεσε η κυβέρνηση να οικοδομήσει όλες τις παρεμβάσεις της για τη βιωσιμότητα του χρέους, «γλείφοντας εκεί που έφτυνε».

Αμυράς σε κυβέρνηση: Δεν θα βρείτε τους 151 για τις Πρέσπες

Ως προαναγγελία πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού δεν θα ψηφίσει «υπέρ» της Συμφωνία των Πρεσπών προσομοιάζει η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Αμυρά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θα βρείτε απόψε μία ψήφο για την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα βρείτε όμως τους 151 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Φυσικά το Ποτάμι θα καταψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα πάρετε τους 151 με χρυσοδάνεια, με τέσσερεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, έναν από τη Νέα Δημοκρατία, μία ψήφο από το Ποτάμι και ένα από την Ένωση Κεντρώων αλλά από βουλευτές που εξελέγησαν από άλλα κόμματα και τώρα βρίσκονται στο πλάι σας».

Δένδιας: Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο

Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο ακόμα και αν ο Τσίπρας πάρει την ψήφοι εμπιστοσύνης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής  της ΝΔ Νίκος Δένδιας. 

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως εάν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να δούμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με συνεχείς συγκρούσεις επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διατηρήσει την εθνική και κοινωνική ενότητα.

Θεοχαρόπουλος: Σπέρνετε τον διχασμό -Μέχρι και για οικογένειες μιλάτε

«Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, και μάλιστα στο τελευταίο διάστημα της θητείας της, δεν μπορεί παρά να αφορά τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου. Για όσες και όσους ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα έχει να κάνει με το αν η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές με στόχο την πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση με ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν το έχει κάνει», επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.