Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 151 για τις Πρέσπες έκανε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού. Η δήλωση του βουλευτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το Μαξίμου «κρέμεται» από την απόφαση που θα λάβει ο Στάυρος Θεοδωράκης για τη στάση που θα τηρήσει το κίνημα στη σχετική ψηφοφορία.

«Σας κάνω πρόγνωση και όχι πρόβλεψη ή εκτίμηση. Σας κάνω πρόγνωση πως μπορεί να βρήκατε 151 για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα βρείτε 151 για ψήφο Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση, έφερε την άμεση διαγραφή του από το Ποτάμι. Εξίσου άμεση ήταν και η διατύπωση δεύτερων σκέψεων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τι πρέπει να πράξει στην περίπτωση των Πρεσπών.

Η ενόχληση των βουλευτών του Ποταμιού, η οποία έγινε φανερή στη διάρκεια και της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, μεταφράζεται σε άρνηση ή έστω προβληματισμό για το κατά πόσο θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου να μην βγαίνει πλέον, δηλαδή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες 151 ψήφοι.

Τα κουκιά μεταφράζονται ως εξής: Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουροι για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να θεωρούνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι Ζουράρις και Κόκκαλης των ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Υπολείπονται ακόμη δύο βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151. Όλα τα βλέμματα και κυρίως οι πιέσεις της κυβέρνησης στρέφονται στους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Μαυρωτά, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουροι ότι θα υπερψηφίσουν.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Ποτάμι ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι είτε υπερψήφιση είτε αποχή. Ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε: «Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και για αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το de facto δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου 'Μακεδονία'».

Πρόσθεσε όμως: «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μεσα στο μπούλινγκ.»