Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο ακόμα και αν ο Τσίπρας πάρει την ψήφοι εμπιστοσύνης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής  της ΝΔ Νίκος Δένδιας. 

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως εάν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να δούμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με συνεχείς συγκρούσεις επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διατηρήσει την εθνική και κοινωνική ενότητα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• O Κανονισμός της Βουλής λέει ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη ζητάει η κυβέρνηση. Δεν τη ζητάει ο Πρωθυπουργός. Δεν πάει πρώτα στη Βουλή, παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης για τον εαυτό του και μετά φτιάχνει την κυβέρνησή του. Προφανές το γιατί. Εδώ λοιπόν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ανασχηματίζεται. Έχει τέσσερις κενές θέσεις ο Πρωθυπουργός, τις αφήνει άδειες, πάει στη Βουλή, παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης - εάν πάρει με μια ψήφο – και φέρνει συμφωνία μεγάλης σημασίας. H αντιπολίτευση δε συμφωνεί, εάν την περάσει την περνάει με μια ή δύο ψήφους και μετά πληρώνει τις θέσεις. Πέστε μου εσείς τι καταλαβαίνετε;

• Για τους χαρακτηρισμούς που έκανε ο κ. Τσίπρας το 2015 για Βουλευτές που αλλάξανε κομματική γραμμή για να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχω να σας πω ότι ο κ. Τσίπρας έχει αυτό του Γκράουτσο Μάρξ, το γνωστό : “έχουμε αρχές και αν δεν σας αρέσουν έχουμε και άλλες αρχές”. Ό,τι να’ ναι, τι να κάνουμε...

• Ακόμη και αν πάρει ο κ. Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Μέρες και βδομάδες μετράμε. Θέλετε 100 ή 150 μέρες; Για τέτοια πράγματα μιλάμε. Άρα στην πραγματικότητα είναι μια απερχόμενη κυβέρνηση. Ό,τι και να λέει, όσο να προσπαθήσει να εμφανίσει ότι “κερδίζει” διάφορα πράγματα κλπ.

• Η συμφωνία των Πρεσπών εάν κυρωθεί, από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα. Διότι το να καθίσει κανείς και να λέει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να εφαρμόσει αύριο το πρωί δεν είναι σοβαρό. Η Νέα Δημοκρατία όμως έχει και μια μεγάλη υποχρέωση την οποία εκπληρώνει: Να μη διχάσει τον τόπο. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει με συνεχείς συγκρούσεις να διχάσει την κοινωνία, να δημιουργήσει ψευτοδιλήμματα του παρελθόντος ανάμεσα σε κάποια φανταστική “κακιά Δεξιά” και σε κάποια φανταστική “καλή Αριστερά” του μυαλού του, που στην πραγματικότητα θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία την επόμενη μέρα. Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και το κάνει με συνέπεια και συνέχεια – είναι να διατηρήσει την κοινωνική και την εθνική ενότητα. Να μπορούμε όλοι μαζί να αναλύουμε και να συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, προς Θεού. Δεν καταργούμε τα κόμματα, ούτε τον πολιτικό διάλογο. Αλλά το να διχάσουμε τον τόπο και να επιστρέψουμε σε “ψυχροπολεμικές” συνθήκες του παρελθόντος, αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

• Βεβαίως δεν είναι εύκολο, γιατί ο θεσμικός συνομιλητής μας που έχει γίνει αντίπαλός μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός, κάνουν ακριβώς το ανάποδο. Προσπαθούν να βάλουν “μπαρούτι” και να τινάξουν στον αέρα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, το οποίο τουλάχιστον επιτρέπει συνεννοήσεις. Ξέρετε, τα τελευταία χρόνια στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα αμυντικής πολιτικής, η χώρα είχε καταφέρει να έχει ένα modus vivendi μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός έρχεται και το αμφισβητεί ξανά αυτό και το αμφισβητεί με μια κομματική ιδιοτέλεια. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όλη αυτή η ιστορία θα μπορούσε να έχε γίνει ως εθνική προσπάθεια, όχι ως κομματικό εγχείρημα.

• Έχει άλλη ατζέντα, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ούτε η συμφωνία των Πρεσπών ούτε η λύση των εξωτερικών προβλημάτων της χώρας. Τον ενδιαφέρει να διχάσει την κοινωνία με τρόπο που ο διαχωρισμός να τον ωφελεί. Να μειώσει δηλαδή το μέγεθος της ήττας καθώς δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές που έρχονται και από την άλλη να δημιουργήσει προβλήματα στην Αντιπολίτευση. Με αυτή την ατζέντα, εθνικά θέματα δεν λύνονται με επιτυχία.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα σεβασμό στους θεσμούς της αστικής Δημοκρατίας. Το είδαμε αυτό όσον αφορά τη Δικαιοσύνη. Σας θυμίζω ότι Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου πήγε και έγινε νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Μετά έβγαλε τον κομματικό και πολιτικό μανδύα και έγινε Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός νομίζουν ότι συνομιλούν απευθείας με την κοινωνία και τους θεσμούς δεν τους σέβονται. Είτε αυτοί είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις είτε η Δικαιοσύνη είτε είναι οτιδήποτε. Για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη ποια ήταν η δικαιολογία του Πρωθυπουργού χτες, τι είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ότι υπάρχει θέμα εθνικής ανάγκης. Πολύ ωραία, να το δεχτούμε. Δεν όφειλε να ενημερώσει; Δεν όφειλε να ζητήσει τις γνώμες και τις απόψεις για το εθνικό θέμα - αφού αυτό λέει ότι είναι ο λόγος - των άλλων κομμάτων και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Γιατί μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως στοιχείο ενός κομματικού παιχνιδιού; Τους αξίζει αυτός ο ρόλος; Αλλά έτσι είναι, αυτή είναι η κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει λύση παρά μόνο να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Ο ελληνικός λαός να κρίνει και να τους στείλει - όπως εμείς ελπίζουμε και πιστεύουμε - στο σπίτι τους.

• Έτσι που το πάει δεν θα εκπλαγώ και πολύ εάν δεν βρει τους απαιτούμενους Βουλευτές για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να δούμε. Εγώ ελπίζω να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά φαίνεται ότι θα τα καταφέρει και από εκεί και πέρα να δούμε πάλι πώς είναι τα πράγματα και πού πάμε. Οι μέρες είναι πάρα πολύ πονηρές, δεν μπορεί να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις για το οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως εγώ το ξαναλέω: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, νομίζω ότι εθελοτυφλεί.