Με το «151» για την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει «κλειδώσει», ξεκίνησε η κοινοβουλευτική μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε μόλις 36 ώρες, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με το καλημέρα της συνεδρίασης, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, έθεσαν το θέμα της περιορισμένης διάρκειας της συνεδρίασης (μόλις 36 ώρες), αντί των τριών ημερών που ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Δένδιας έθεσε και το θέμα των «τεσσάρων κενών» στην κυβέρνηση (με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ).

Το ίδιο θέμα έθεσαν και οι κοινοβουλευτικοι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Ο τελευταίος σημείωσε μάλιστα: «Όταν η επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα εξαρτάται από πολιτικές μεταγραφές, πρέπει να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε, βάσει των όσων προβλέπει ο Κανονισμός».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αποσυνέδεσε το θέμα των «κενών» από τη διαδικασία, ενώ υπεραμύνθηκε του Κανονισμού για τις προθεσμίες. 

Τσίπρας προς Καμμένο: Κρίμα και άδικο που έφυγε από την κυβέρνηση

Με τους γνωστούς πανηγυρισμούς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επανέλαβε το αφήγημα για καθαρή έξοδο από την κρίση και τη ρύθμιση του χρέους, ισχυριζόμενος ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2020 και τα επιτόκια χαμηλά.

Μητσοτάκης: Βρέθηκαν έξι πρόθυμοι βουλευτές στην τιμή μιας ψήφου

«Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι όλα έγιναν με τρεις στόχους: Τη διατήρηση της κυβέρνησης για λίγους μήνες ακόμα, την ψήφιση της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και την διατήρηση της ΚΟ για τον Πάνο Καμμένο. 

«Η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ που εξήγησε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Γεννηματά σε Τσίπρα: Η λέξη κωλοτούμπα έχει την υπογραφή σας

Το αίτημα της για εκλογές επανέλαβε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο οι εκλογές δίνουν απάντηση, δίνουν τέλος σε αυτό που ζούμε στον τόπο, είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Θεοδωράκης σε Δανέλλη: Η απόφασή σας είναι η κατάντια της πολιτικής

Με μια ευθεία αναφορά στον Σπύρο Δανέλλη επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτό που κάνετε κ. Δανέλλη δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος. Στο έγκλημα υπάρχει το πάθος, υπάρχει η απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει η σκέψη, η προμελέτη, ο υπολογισμός».

Κουτσούμπας: Επαίσχυντη η συμφωνία-Στημένο το διαζύγιο

Για μια «επαίσχυντη» συμφωνία έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ χαρακτήρισε «στημένο» το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, εξέφρασε την εκτίμησή του η συμφωνία των Πρεσπών μιλά για επικύρωση πρωτοκόλλου στο ΝΑΤΟ .