Κάλεσμα στους βουλευτές να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν λάβρος κατά της πολιτικής πρακτικής του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κάνοντας λόγο για «βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής».  

«Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι δύο παραμένουν υπουργοί και οι δύο που δεν είναι υπουργοί δεν διαγράφονται από την ΚΟ των ΑΝΕΛ προκειμένου ο κ. Καμμένος να έχει όλα τα προνόμια επικεφαλής κόμματος κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι μια στημένη υπόθεση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν και αποτελούν πλέον ένα!».      

«Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ένα κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι δύο». Είπε δε ότι ο Πάνος Καμμένος «πρώτος έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει πέρυσι τον Ιούνιο τη συμφωνία και τώρα δανείζει τους βουλευτές του για να περάσει η συμφωνία».

«Ο κ. Καμμένος κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο το δημόσιο βίο του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.      

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους, λέγοντας: «Ψήφος εμπιστοσύνης ίσον ‘ναι’ στη συμφωνία των Πρεσπών. Σημαίνει επίσης παράταση μιας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα. Εύχομαι η κυβέρνηση να μην βρει τους 151 που προσδοκά στην ψηφοφορία της Τετάρτης».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «το όνομα είναι συνδεδεμένο με τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας που υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό» και τόνισε ότι η θέση της ΝΔ είναι η ίδια διαχρονικά και ίδια με τη θέση που είχε επίσης διαχρονικά το Υπουργείο Εξωτερικών. «‘Είμαστε Μακεδόνες’, λέει ο κ. Ζάεφ και αυτό είναι κάτι που η συμφωνία του δίνει το δικαίωμα να το λέει και αυτό είναι κάτι που εγώ δεν πρόκειται να το δεχθώ».      

Ως προς το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, είπε ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν πάντα ειρηνικά». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε παράλληλα μια σαφέστατη προειδοποίηση στον Ζόραν Ζάεφ (αλλά και τις Βρυξέλλες) για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, λέγοντας πως «η πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε. εξαρτάται από το αν θα επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα». Ξεκαθάρισε δε εκ νέου ότι αν πέσει η κυβέρνηση πριν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, «η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από την αρχή».  

  «Ουδέποτε έχω δεχθεί πιέσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών», αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει εξηγήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τους λόγους που αντιτίθεται στη συμφωνία. «Τα ίδια λέω εντός, τα ίδια λέω και εκτός».  

Επέμεινε δε στην κατηγορία που έχει διατυπώσει περί συναλλαγής του Αλέξη Τσίπρα, που «έδωσε» το όνομα για να λάβει τη μη περικοπή συντάξεων, λέγοντας ως προς τις δηλώσεις της Άγγελας Μέρκελ που διέψευσε κάτι τέτοιο: «Υπάρχουν στην πολιτική πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».  

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, αύξησε 29 φόρους, έκανε 17 παρεμβάσεις που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, μείωσε κατά 30% τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων και κατέληξε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι το να δίνεται ένα συγκυριακό επίδομα μία φορά τα Χριστούγεννα δεν αποτελεί λύση στα προβλήματά τους. Προβλέποντας τις κινήσεις του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει, θα διορίσει, θα τάξει και θα πει πολλά ψέμματα».    

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «ακροδεξιάς στροφής», υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στη ΝΔ βουλευτές που προέρχονται από το μεσαίο χώρο, ενώ τόνισε με νόημα πως η ΝΔ όταν ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια του κόμματος πετύχαινε μεγάλα ποσοστά. «Το μείζον διακύβευμα είναι η εθνική αναγέννηση και τότε οι κομματικές γραμμές ξεθωριάζουν», κατέληξε στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης.  

«Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό ήθος και ύφος εξουσίας και κυρίως μια διαφορετική άποψη για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο στη χώρα και νέες δουλειές. Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη», απάντησε με νόημα όταν ρωτήθηκε για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ υπογράμμισε: «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Θα αναζητήσω και στελέχη εκτός της ΝΔ».    

«Δεν έχω πει ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης με μια σαφή αιχμή για τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, «έχω πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% οριζόντια για όλους εντός μιας διετίας». «Που θα βρείτε τα χρήματα;» ρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ και έφερε ως παράδειγμα ότι το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου αυξήθηκε ετησίως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά 2 δις ευρώ, ανακοινώνοντας ότι αυτό θα συγκρατηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Η παιδεία χρειάζεται προσλήψεις», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «αλλά πρέπει να μελετήσουμε πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς που είναι σε καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών - αλλά οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ».  

Σχετικά με τα δάνεια της ΝΔ, «πράγματι η ΝΔ έχει πολλά δάνεια, προϊόν μιας άλλης εποχής. Αυτή η πρακτική δεν υπάρχει πια σήμερα. Περιόρισα τις δαπάνες του κόμματος κατά 70%, μαζεύοντας τα οικονομικά της ΝΔ. Απευθύνθηκα και στους απλούς Νεοδημοκράτες που στηρίζουν οικονομικά το κόμμα μας και εξαρτόμαστε οικονομικά πολύ περισσότερο από τα μέλη μας και τους ευχαριστώ. Χρησιμοποιούμε το σύνολο σχεδόν της κρατικής μας επιχορήγησης για να εξυπηρετήσουμε τα παλιά μας δάνεια».