Με μια συνέντευξη-ομολογία ότι δεν ελέγχει ούτε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Πάνος Καμμένος επισφράγησε την τετραετή κυβερνητική συμπόρευσή του με τον Αλέξη Τσίπρα και απείλησε με απομόνωση όσους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματός του δεν τον ακολουθήσουν.  

Αν δώσουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα είναι σαν να στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωσή του ότι αποχωρούν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση..

Μόνο τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, είναι σίγουρο ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε ένα κίνημα πολιτών που ξεκίνησαν από ένα κομπιούτερ. Είμαστε ένα κίνημα που ξεκίνησε από ένα ''όχι'' κατά τη διάρκεια του δεύτερου μνημονίου», είπε και ευχαρίστησε τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ έστειλε... μήνυμα λέγοντας πως «όσοι βουλευτές αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ, δεν είναι τώρα ούτε δημοτικοί σύμβουλοι».

Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος και ζήτησε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα.

O κ. Καμμένος άφησε ξεκάθαρη αιχμή κατά της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, οι οποίοι απουσιάζουν σε επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. «Μια μέρα σαν την σημερινή», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, «αυτοί οι δύο επέλεξαν να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε στην Κίνα».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει πρόταση μομφής με δημόσια δήλωση ότι δεν θα δεχθεί κανέναν σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονίας του υπογράφω την πρόταση μομφής» ανέφερε.

Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά του Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία» και έκανε την εκτίμηση ότι πάνω από το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Tην Τρίτη, όπως είπε θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας, από τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου είναι οι βουλευτές Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης και Κώστας Ζουράρις και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγανης.

Δεν ελέγχει τους «αντάρτες»

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Π. Καμμένος δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι απουσιάζουν στην Κίνα («δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από το Σινικό Τείχος», ειρωνεύτηκε ο κ. Καμμένος), καθώς και ο Θ. Παπαχριστόπουλος αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επιγραμματικά σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου:

- «Όσοι μείνουμε δεν παρέχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

- Καμμένος: «Όσοι έφυγαν από τους ΑΝΕΛ χάθηκαν, δεν βγήκαν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι».

- «Θα διαγραφούν όσοι ανταλλάξουν την ψήφο τους με μία θέση στην κυβέρνηση».

- Καμμένος, Κόλλιας, Κατσίκης θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

- Παραμένει στη γραμμή Καμμένου ο Κώστας Ζουράρις όσον αφορά το Σκοπιανό. Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν προβλέπεται όμως να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζει ο ίδιος δεν μπορεί να καταψηφίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Βουλής.

- «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόσωπο που ενώνει και θα τον επισκεφτώ για να τον ενημερώσω»

- «Καρφιά» κατά Ελενας Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη που βρίσκονται στην Κίνα: Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε από το Σινικό Τείχος για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. 

- «Τον Κόκκαλη εγώ τον έκανα υπουργό. Τους υπουργούς τους διαλέγουν οι αρχηγοί των κομμάτων από όπου προέρχονται. Ελπίζω εκεί στην Κίνα να διαβάσει την "Τέχνη του Πολέμου". Εκεί λέει ότι πέφτουν στα χέρια των εχθρών όσοι δεν μένουν πιστοί στις αρχές τους».

- «Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα». 

- «Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της Συμφωνίας. Θα την καταψηφίσουμε στη Βουλή. Θα βγούμε στους δρόμους. Θα μπλοκάρουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέ καθε νόμιμο τρόπο».

- Ο Κώστας Ζουράρις θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποστηρίζει όμως ότι δεν μπορεί να άρει την ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς 

- «Ο Παπαχριστόπουλος θα παραδώσει την έδρα του. Είναι έντιμο. Μακάρι να το έκανε πριν ψηφίσει».

- Ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη γιατί, όπως είπε, ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.

LIVE η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου