Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε, μετά την ολόκληρωση της συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ηταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Οι λεπτομέρειες του «διαζυγίου» αναμένεται να ξεκαθαριστούν στη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου που θα ακολουθήσει. 

12:30 -Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης - Υπουργός Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

12:35 Καμμένου: «Εμπιστοσύνη τέλος στην κυβέρνηση»

«Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα πουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη εμπιστοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποκρύπτει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι και ο μοναδικός -όπως είπε- λόγος που αποχωρούν από την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συνάντησή τους είχε οριστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε, έπειτα από αίτημα του Πάνου Καμμένου ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μυστικά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, μέχρι να φύγει η Άνγκελα Μέρκελ από την Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι πρωί της Κυριακής ο Πάνος Καμμένος, άλλαξε ξαφνικά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που ήταν να παραχωρήσει στις 12:30 , μεταφέροντας την μισή ώρα νωρίτερα (στις 12), ενώ νωρίτερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show μέσω twitter, θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα λίγο πριν την συνάντηση

Στο ίδιο μάλιστα μοτίβο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπουλο, στον οποίο θα επαναλάβει την θέση του, σε σχέση με την πρακτική να στηριχθεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, από αποστάτες βουλευτές.

Η συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ότι και αν αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος με ή χωρίς κόμμα

Η επόμενη ημέρα

Τον Πάνο Καμμένο, με δεδομένο μάλιστα τον χαρακτήρα του, δεν αποκλείεται να τον δούμε από σήμερα να καταγγέλλει ακόμη και τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί «Μακεδονομάχος». Ωστόσο, ό,τι κι αν κανει, ό,τι κι αν πει πλέον ο Κ. Καμμενος, ένα είναι ιστορικά καταγεγραμμένο. Ότι με την δίκη του ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι η Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα από την Παρασκευή τα Σκόπια, να ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία.

Εκτιμάται ότι έχει ήδη βρει τους 151 «προθύμους» να τη στηρίξουν, τόσο από όσους θα εγκαταλείψουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όσο και από άλλα κόμματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Άμυνας μείνει με ελάχιστους βουλευτές, με αποτέλεσμα να απολέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια αρχηγού κόμματος.

Μετρώντας τα κουκιά για Πρέσπες και ψήφο εμπιστοσύνης

Ψήφος εμπιστοσύνης 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Τσίπρας μέτρησε τα κουκιά και είδε πως έχει τους 151, ακόμα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής, καθώς οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετόν» και θα δώσουν στο σύνολό τους ψήφο εμπιστοσύνης.

Το ίδιο θα πράξουν, ανεξάρτητα από τη στάση Καμμένου αλλά και το αιτιολογικό με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Ο λόγος για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι και Ελενα Κουντουρά.

Η τελευταία, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στη συνάντηση κατέστη απολύτως σαφής η στήριξή της στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η κυρία Κουντουρά θα παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα προαναφερθέντα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 4 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. φτάνουν στον αριθμό των 149. Σε αυτούς θεωρείται αυτονόητο πως θα προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αγγίζοντας, έτσι, το οριακό 150. Από εκεί και πέρα, ρόλο-«κλειδί» διαδραματίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Δανέλλης θα είναι αυτός που θα δώσει το «κλειδί» της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Σταύρο Θεοδωράκη επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας πως η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη για το «Μακεδονικό». Ουσιαστικά, ο κ. Δανέλλης αφήνει σε όλους τους τόνους να εννοηθεί πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αναγκάζοντας εκ των πραγμάτων τον κ. Θεοδωράκη να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Συμφωνία Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή μετά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζουν ακόμα πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την Κατερίνα Παπακώστα, τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλη από το Ποτάμι, και την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει τελικά η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά έχει δηλώσει ότι τελικά θα πράξει κατά συνείδηση.