Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συνάντησή τους είχε οριστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε, έπειτα από αίτημα του Πάνου Καμμένου ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μυστικά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, μέχρι να φύγει η Άνγκελα Μέρκελ από την Ελλάδα

Το τετ α τετ έρχεται δύο σχεδόν 24ωρα μετά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, στην αποτυχία της οποίας είχε ποντάρει ο Πάνος Καμμένος για να κερδίσει χρόνο και να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού.

Το ραντεβού των δύο ανδρών είναι προγραμματισμένο για τις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ, δύο ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:00, ο υπουργός Άμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανοίξει τα χαρτιά του να να ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει.

Στη συνέντευξη ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει την παραίτησή του από το υπουργείο Άμυνας ενώ, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι για τη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προτείνει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, εκτός αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα πάει πιθανότατα ο Δημήτρης Βίτσας

Από την κυβέρνηση θα αποχωρήσει και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά που παραμένει στο πλευρό του υπουργού Άμυνας, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει προκαλέσει την κυβερνητική κρίση.

Η συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ότι και αν αποφασίσει ο

Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος με ή χωρίς κόμμα.

Σκληρή στάση από Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πάει στο ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο κρατώντας σκληρή στάση, ζητώντας να κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση ότι δεν άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

Μάλιστα, έχει φροντίσει να στείλει εδώ και μέρες σαφές μήνυμα στον Πάνο Καμμένο πως επιθυμεί ξεκάθαρη στήριξη και χωρίς… αστερίσκους. Σημειώνεται πως αυτό ήταν και το πνεύμα της συνέντευξης του στο κανάλι «OPEN» και την Έλλη Στάη αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα των εξελίξεων.

Άλλωστε, δείχνει σίγουρος για την πλειοψηφία που διαθέτει τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που σκέφτεται να καταθέσει το αίτημα ανεξάρτητα από τα σχέδια του κυβερνητικού εταίρου.

Την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 σε μια ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του κ. Καμμένου στη σημερινή κυβέρνηση εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου», υπογραμμίζει ο γραμματέας τη Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να πάει στις εκλογές χωρίς το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ.

Εξ ού και οι εισηγήσεις που δέχεται από στενούς του συνεργάτες που του ζητούν να «τελειώνει» με τον Καμμένο και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι μπορεί να προχωρήσει με μια άλλη πλειοψηφία στη Βουλή. Πάντως, υπάρχουν και άλλα στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης.

Τι θα ζητήσει ο Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο το κλίμα είναι πολύ βαρύ εξαιτίας των γνωστών τακτικισμών του, φαίνεται να παίζει το τελευταίο του χαρτί και μένει να φανεί αν θα συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα ή θα κάνει την επόμενη κωλοτούμπα και να φτάσει να ψηφίσει μέχρι και τις Πρέσπες, μετά το άδειασμα και από τους βουλευτές του.

Είναι έτοιμος να βάλει όρους στον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο κάνουν λόγο για αίτημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην διατηρήσει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικό θώκο με "αντάλλαγμα" να μη θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, φέρεται να του ζητεί να μη συμπεριλάβει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

Ετσι πιστεύει ότι θα κρατήσει το κόμμα του ολόκληρο μέχρι τις εκλογές, αν και γνωρίζει ότι θα είναι κόμμα – οπερέτα με έναν αρχηγό που δεν τον ακούνε τα στελέχη του.

Τα δύο σενάρια

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει με τους όρους που θα του θέσει ο Πάνος Καμμένος, τότε τα κόμματα θα οδηγηθούν σε «βελούδινο διαζύγιο».

Εάν όχι, τότε προβλέπετε πολιτική σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος θα πει στον πρωθυπουργό ότι τίθεται θέμα συνταγματικής τάξης ενώ, κάνοντας ένα ακόμη επικοινωνιακό show από αυτά που μας έχει συνηθίσει, θα επιδιώξει να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπουλο, στον οποίο θα επαναλάβει την θέση του, σε σχέση με την πρακτική να στηριχθεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, από αποστάτες βουλευτές.

Με δεδομένο μάλιστα τον χαρακτήρα του δεν αποκλείεται να τον δούμε από σήμερα να καταγγέλλει ακόμη και τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί «Μακεδονομάχος». Ωστόσο, ό,τι κι αν κανει, ό,τι κι αν πει πλέον ο Κ. Καμμενος, ένα είναι ιστορικά καταγεγραμμένο. Ότι με την δίκη του ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι η Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα από την Παρασκευή τα Σκόπια, να ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία.

Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, ο πρωθυπουργός θα φέρει άμεσα, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα την πρόταση του για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει έως το τέλος του μήνα στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.

Εκτιμάται δε ότι ακόμη και αν ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη της απειλές του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν οι 151 «πρόθυμοι» να τη στηρίξουν, τόσο από όσους θα εγκαταλείψουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όσο και από άλλα κόμματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Άμυνας μείνει με ελάχιστους βουλευτές, με αποτέλεσμα να απολέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια αρχηγού κόμματος.

Μετρώντας τα κουκιά για Πρέσπες και ψήφο εμπιστοσύνης

Ψήφος εμπιστοσύνης 

Το κυβερνών κόμμα διαθέτει, 145 βουλευτές, αυτή τη στιγμή, με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι ανεξάρτητη βουλευτής, να προσμετράται στους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, θεωρεί σίγουρη την ψήφο του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εδώ καιρό λειτουργεί ως κυβερνητικός βουλευτής. Στη συνεδριαση μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας πως η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη για το «Μακεδονικό». 

Επομένως φτάνει στους 147 βουλευτές και ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, για να βρει την πλειοψηφία των 151.

Πού ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας;

Στους βουλευτές - Υπουργούς της κυβέρνησής του, Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου, Θανάση Παπαχριστόπουλο ο οποίος επανειλλημένως έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι θα στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση.

Τέλος, και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης σκέφτεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν έρθει αυτή μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συμφωνία Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή στα μέσα της μεθεπόμενης.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζουν ακόμα πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την Κατερίνα Παπακώστα, τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλη από το Ποτάμι, και την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά έχει δηλώσει ότι τελικά θα πράξει κατά συνείδηση.